ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ για τη διπλή εκτέλεση στο Ν. Ηράκλειο

Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ για τη διπλή εκτέλεση στο Ν. Ηράκλειο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες των αστυνομικών αρχών προκειμένου να ρίξουν «φως» στη στυγνή εκτέλεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, όπου δύο άτομα, οι Μανώλης Καπελώνης και Γιώργος Φουντούλης, έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλο ένα τραυματίστηκε σοβαρά.

epithesh4


Στο σημείο της δολοφονίας, στη Λεωφόρο Ηρακλείου, βρέθηκαν 12 κάλυκες που ανήκουν σε πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών.

Τις έρευνες ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, κάτι το οποίο δείχνει πως οι αρχές δεν αποκλείουν ως πιθανό σενάριο, το τρομοκρατικό χτύπημα. Παράλληλα, συμπεραίνουν πως η επίθεση ήταν οργανωμένη, ακόμα και στις μικρές της λεπτομέρειες.

Ήταν 7 το βράδυ της Παρασκευής δυο άτομα φορώντας κράνη στάθμευσαν τη μηχανή τους απέναντι από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, προσέγγισαν τα θύματα στην είσοδο των γραφείων στη Λ. Ηρακλείου 426 και Μ. Κωνσταντίνου, τους πυροβόλησαν εξ επαφής με αποτέλεσμα να τραυματίσουν θανάσιμα δύο και βαριά έναν.

epithesh3



Οι νεκροί, 20 και 23 χρόνων, μεταφέρθηκαν στο «Αγ. Ολγα» και ο 29χρονος τραυματίας στο «Γ. Γεννηματάς». Κατά πληροφορίες, οι δράστες πυροβόλησαν τα θύματά τους ακόμα και όταν κείτονταν στο έδαφος. Από το σημείο, οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν 12 κάλυκες, από την εξέταση των οποίων ανακοινώθηκε πως προήλθαν από ένα όπλο, τύπου Zastava, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.

Σε δύο μέτωπα οι έρευνες

Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής είχαν υποψίες ότι θα γινόταν κάποιο θεαματικό χτύπημα. Όπως μετέδωσε τηλεοπτικό δελτίο, αναλυτές της αστυνομίας λένε ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα έπαιξε κάποιο ρόλο στην επιλογή του στόχου. Τονίζουν ότι η ΧΑ έχει γίνει και πάλι στόχος τρομοκρατών. Την μια φορά από την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και μάλιστα στα κεντρικά της γραφεία τότε στην περιοχή της Ομόνοιας. Και πριν ένα χρόνο τα γραφεία της ΧΑ στον Ασπρόπυργο είχαν γίνει και πάλι στόχος.

Οι έρευνες σε αυτή τη φάση εστιάζουν σε δυο άξονες. Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται το υλικό που έχουν συλλέξει από τις κάμερες ασφαλείας των γύρω καταστημάτων, καθώς θεωρούν ότι οι δράστες είχαν εμφανιστεί ξανά στην περιοχή, για να παρακολουθήσουν το σημείο της επίθεσης.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν πάρει πάνω από 30 καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, ανάμεσα τους και ενός άνδρα ο οποίος είδε τους δράστες να σταθμεύουν τη μηχανή και να κατεβαίνουν από αυτή με τα όπλα στα χέρια. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να τον απειλήσουν για να μην αρχίσει να καλεί σε βοήθεια.

Ήθελαν και τέταρτο θύμα

Η Αντιτρομοκρατική περιγράφει τον δράστη ως ψυχρό εκτελεστή και εκτιμάται ότι ήθελε τέσσερα θύματα.

Στη βάση της εκτίμησης αυτής, οι Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ότι στην επίθεση έλαβαν μέρος περισσότεροι από τους δύο ενόπλους που επέβαιναν στη μηχανή.

epithesh2

Το προφίλ του εκτελεστή -Ψύχραιμος, αποφασισμένος και ειδικά εκπαιδευμένος
Οι κινήσεις των δύο δραστών της δολοφονίας των μελών της ΧΑ στο Νέο Ηράκλειο και ειδικά του συνεπιβάτη της μοτοσικλέτας δείχνουν πως πρόκειται για ένα άτομο ειδικά εκπαιδευμένο για να εκτελεί, ψύχραιμο και αποφασισμένο.

epithesh1

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ το χτύπημα έχει μία έντονη σημειολογία τόσο ως προς τον εκτελεστή, όσο και όσο προς τον τρόπο που λειτούργησε η ομάδα των δολοφόνων. Συγκεκριμένα ο εκτελεστής κατέβηκε από τη μοτοσικλέτα και μέσα σε 10 δευτερόλεπτα δολοφόνησε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε σοβαρότατα έναν ακόμα.

Μάλιστα χρησιμοποίησε 12 σφαίρες όπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία από ένα όπλο -Zastava- το οποίο μπορεί να ρίξει κατά ριπάς, αρκεί ο χειριστής του να μην πάρει το δάκτυλο του από τη σκανδάλη. Ο δράστης κατά τη δολοφονική επίθεση τράβηξε το δάχτυλο του από τη σκανδάλη μόνο για να αλλάξει στόχο – θύμα. Μάλιστα η άνεση και η αποφασιστικότητα με την οποία πλησίασε τα θύματα του δείχνει ένα αποφασισμένο και εκπαιδευμένο εκτελεστή, κάτι που επιβεβαίωσε αμέσως μετά το αρχικό χτύπημα όταν έδωσε τη χαριστική βολή στα θύματα του. Στη συνέχεια ατάραχος ανέβηκε ξανά στη μοτοσικλέτα και έφυγε μαζί με το συνεργό του.

Οι κινήσεις των δύο δραστών όμως δείχνουν και κάποια στοιχεία για τον τρόπο που λειτούργησε η ομάδα, αλλά και τι ήθελε να δείξει προς τα έξω. Καταρχήν η επιλογή του σημείου και της ώρας. Οι δράστες επέλεξαν να χτυπήσουν σε μία πολυσύχναστη περιοχή και μάλιστα απογευματινή ώρα όπου πολλοί πολίτες θα μπορούσαν να περνούν από το σημείο.

Προφανώς οι δράστες ήθελαν να δείξουν πως δεν φοβούνται τίποτα, έχουν την εκπαίδευση και την ικανότητα να χτυπούν όπου και όποτε θέλουν χρησιμοποιώντας όπλο που μπορεί να πλήξει καίρια τους στόχους τους και να μην προκαλέσει παράπλευρες απώλειες.

Επιπλέον δεν έδειξαν να προβληματίζονται ότι το αστυνομικό τμήμα της περιοχής ήταν πολύ κοντά στο σημείο της επίθεσης.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση

Το στοιχείο της κοινωνικής αναταραχής και του εθνικού διχασμού κόβει την «ανάσα» της κυβέρνησης, έπειτα από το διπλό φονικό έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Το Μέγαρο Μαξίμου «έζησε» τέσσερις δραματικές ώρες από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για τη δολοφονία, μέχρι την ώρα που αποφασίστηκε να βγει ο Σίμος Κεδίκογλου να κάνει τη λακωνική δήλωση για την «αμείλικτη τιμωρία των δραστών».

Ο κ. Σαμαράς έμεινε μέχρι τις 23:00 στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με όλους τους στενούς του συνεργάτες και βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τους κυρίους Δένδια και Γεωργιάδη όσο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος νωρίτερα είχε επικοινωνήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις.

Από την ώρα που στην κυβέρνηση πληροφορήθηκαν ότι επρόκειτο για δυο νέα παιδιά -μέλη της Χρυσής Αυγής - ήχησε συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έγιναν συνεχείς συσκέψεις για τη διαχείριση του γεγονότος.

Ο κ. Δένδιας δεν απάντησε σε καμία από τις σκληρές ανακοινώσεις της Χρυσής Αυγής εναντίον της κυβέρνησης και του ιδίου, ενώ στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού απέφευγαν κάθε σχόλιο ή εκτίμηση για το διπλό φονικό.

«Η κατάσταση σίγουρα δεν βοηθάει την κυβέρνηση», αναγνώριζαν στελέχη του Μαξίμου, αποφεύγοντας, ωστόσο, κάθε ευθεία εκτίμηση για το περιστατικό, ενώ ταυτόχρονα παραδέχονταν ότι η Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσει σε κάθε περίπτωση να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και πολιτικά τη στυγνή δολοφονία των δύο νέων.

Όση ώρα έμεινε στο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς μαζί με τους συνεργάτες του, παρακολουθούσε με μεγάλη προσοχή τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και έπειτα από τις πρώτες ώρες της αμηχανίας στο Μαξίμου επανήλθε η ψυχραιμία ως προς τη διαχείριση της κατάστασης.

Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά αργά το βράδυ παρέπεμπαν στις έρευνες της αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής, σε μία προσπάθεια να βγάλουν κάθε «πολιτικό προκάλυμμα» από την επίθεση, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι μπροστά τους βρίσκεται ένα ιδιαίτερο κρίσιμο διάστημα που ουδείς μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να καταλήξει.

Διαβάστε επίσης:

Κλειστή η λεωφόρος Ηρακλείου στο ύψος της δολοφονικής επίθεσης

Σε κρίσιμη κατάσταση το τρίτο θύμα της επίθεσης στο Ν.Ηράκλειο

Τα διεθνή MME για τη διπλή δολοφονία στο Ν.Ηράκλειο

Ποια ήταν τα θύματα της εν ψυχρώ εκτέλεσης στο Ν. Ηράκλειο

Μητέρα Αλέξανδρου: Δεν θα αντέξω να χάσω κι άλλο παιδί

Ν. Μιχαλολιάκος: Δένδιας και ΕΛΑΣ έβαψαν τα χέρια τους με αίμα

Εκτέλεση στο Ν.Ηράκλειο: Μυστήριο με τη μοτοσικλέτα των δραστών

Λιάνα Κανέλλη: Προβοκατορικά τρομοκρατική επίθεση

Η ανακοίνωση της Χ.Α. για τη δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο

Αντίποινα ή προβοκάτσια, με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας;

Δένδιας: Δε θα επιτρέψω να γίνει η χώρα πεδίο εκκαθάρισης λογαριασμών

ΑΝ.ΕΛ.: Κάποιοι ετοιμάζονται να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση στο Ν.Ηράκλειο

Βρέθηκε κλεμμένη μηχανή κοντά στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης