ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται οι προληπτικές κατασχέσεις από την εφορία

Έρχονται οι προληπτικές κατασχέσεις από την εφορία

Σοκ προκαλεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτό η εφορία θα μπορεί πλέον να πραγματοποιεί προληπτικές κατασχέσεις ακινήτων, καταθέσεων, ακόμη και περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων σε περίπτωση που έχει αμφιβολίες για το αν θα εισπράξει κάποιο φόρο από έναν φορολογούμενο.

Η νέα διάταξη υπογραμμίζει ότι «η Φορολογική Διοίκηση, προκειμένου να διασφαλίζει την είσπραξη φόρων, μπορεί σε επείγουσες περιπτώσεις ή για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος για την είσπραξη των φόρων, να προβαίνει με βάση τον εκτελεστό τίτλο του άρθρου 45 του Κώδικα πριν τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της οφειλής και χωρίς δικαστική απόφαση στην επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης κινητών, ακινήτων, εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε αυτά, απαιτήσεων και γενικά όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου.

KATA

Η συντηρητική κατάσχεση τρέπεται αυτοδίκαια σε αναγκαστική με την πάροδο της νόμιμης προθεσμίας καταβολής της οφειλής και έχει τις συνέπειες της αναγκαστικής κατάσχεσης από το χρόνο της εγγραφής της».

Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση της εφορίας αν θεωρήσει ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εισπραχθούν οι φόροι από φορολογούμενους και επιχειρήσεις, θα μπορεί να προχωρά, πριν να λήξουν οι σχετικές προθεσμίες πληρωμής, σε συντηρητική κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες θα δεσμεύεται και στη συνέχεια θα κατάσχεται η κινητή και ακίνητη περιουσία του φοροφυγά στον οποίο έχουν βεβαιωθεί οι φόροι.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα «τρυπήσουν» τις καταθέσεις μας

Εκτοξεύθηκαν οι κατασχέσεις της εφορίας από τραπεζικούς λογαριασμούς!

Τινάζουν στον αέρα τη χώρα για τους πλειστηριασμούς