ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους τα τρακτέρ στον Έβρο

Στους δρόμους τα τρακτέρ στον Έβρο

Στους δρόμους βγήκαν το πρωί της Τρίτης συνοδεία των αγροτικών τους οχημάτων οι παραγωγοί του Έβρου, που έστησαν μπλόκα χωρίς ωστόσο να προχωρούν στο κλείσιμο δρόμων.

Οι αγρότες τοποθέτησαν τα τρακτέρ τους δεξιά του οδοστρώματος στο ύψος του κόμβου της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα των αγροτών της χώρας πανελλαδικά που προχωρούν σε κινητοποίησες. Υπολογίζεται ότι περίπου 100 τρακτέρ παρατάθηκαν στον δρόμο, ενώ σύμφωνα με της Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών τις επόμενες ημέρες θα στηθούν και άλλα μπλόκα με τη συμμετοχή περισσότερων αγροτών.

Ως έναυσμα των κινητοποιήσεων σύμφωνα με το thrakitoday οροθετείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και οι αλλαγές που αυτό προβλέπεται να επιφέρει στους αγρότες, ενώ παράλληλα εκφράζονται για ακόμη μια φορά πάγια και χρόνια αιτήματα των παραγωγών, τα οποία κατά δήλωσή τους παραμένουν ανικανοποίητα.

«Εμείς εδώ και μια εβδομάδα ενημερώνουμε τον κόσμο για τα μπλόκα και δεν θα σταματήσουμε να τους ενημερώνουμε» σημειώνει μιλώντας στο ThrakiToday.com ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου κ. Γιάννης Μαργαριτίδης εξηγώντας πως «η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα ξεκινήσει νέο γύρο ενημερώσεων για να ενισχυθούν τα μπλόκα. Μπαίνει ταφόπλακα στη γεωργία και στην κτηνοτροφία με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ζητάμε την απόσυρσή του και να καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε».

Σε Δράμα και Καβάλα επικρατεί ησυχία και όπως τόνισαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου «περιμένουμε επιπλέον εξελίξεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα με το όριο των 10.000 ετήσιου τζίρου, το οποίο και δεν αποκλείεται τελικά να διαμορφωθεί στα 20.000 ευρώ».

Οι αγρότες λένε "όχι" στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και- μεταξύ άλλων - ζητούν αφορολόγητο οικογενεικό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί, "φρένο" στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν δε, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Διαβάστε επίσης:

Εκατοντάδες τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας

Βίντεο: Στους δρόμους οι αγρότες με τα τρακτέρ

Για το νέο καθεστώς φορολόγησης συζήτησαν αγρότες με τον Χαρακόπουλο