ΕΛΛΑΔΑ

Ομολογίες –σοκ για τους προσεισμικούς ελέγχους στα σχολεία!

Ομολογίες –σοκ για τους προσεισμικούς ελέγχους στα σχολεία!
Με… ευχολόγια, καθυστερημένους επί χρόνια και ελλιπείς ελέγχους, αλλά και σαθρές διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων...

Με… ευχολόγια, καθυστερημένους επί χρόνια και ελλιπείς ελέγχους, αλλά και σαθρές διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων που φιλοξενούν τα παιδιά μας, αντιμετωπίζει το επίσημο Κράτος έναν ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει πολλές εν δυνάμει ενεργές σεισμικές ζώνες.

Οι αρμόδιοι πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον. Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέχρι πριν από ένα χρόνο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Κώστας Μακρόπουλος, μιλώντας στο newsbomb.gr υποστηρίζει ότι η ασφάλεια των σχολικών κτιρίων είναι ευθύνη του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ενώ απαντώντας ο Πρόεδρος του ΟΣΚ, Παναγιώτης Κερχουλάς μάς αντέτεινε ότι είναι ευθύνη των Νομαρχιών.

Σε ερώτησή μας εάν οι τελευταίες φυσικές καταστροφές που πλήττουν πολλές χώρες ανά τον κόσμο κινητοποίησαν ακόμη περισσότερο τον μηχανισμό ελέγχου των σχολικών κτιρίων, η απάντηση του κ. Κερχουλά μάς αιφνιδίασε: «Είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκεί προφανώς θα υπάρχει μια εγρήγορση. Πάντως, δεν φαίνεται κάτι ανησυχητικό από τους ελέγχους που έχουν γίνει. Ειδικά στα παλιά σχολικά κτίρια που χτίστηκαν πριν από το 1959 έχει γίνει ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος με τον ταχύ οπτικό έλεγχο. Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε στον δευτεροβάθμιο έλεγχο σχολείων που θεωρούμε την κατάστασή τους πιο επείγουσα. Μιλάμε για 25.000 κτίρια. Είναι ένα θέμα που πρέπει να ανοίξει. Δεν είναι δυνατόν να το συζητάμε μόνο μεταξύ μας».

Μόνο μεταξύ τους το συζητούν; Και σε μας ομολογούν ότι, ενώ τα παιδιά μας είναι μέσα στις σχολικές αίθουσες, έχει γίνει μόνο ο πρώτος… ταχύς οπτικός έλεγχος, ενώ ο δεύτερος στις πιο επείγουσες περιπτώσεις θα γίνει τις επόμενες μέρες;

Μιλώντας στο newsbomb.gr ο Πρόεδρος του ΟΣΚ τόνισε: «Έχουν ελεγχθεί περί τις 5000 μονάδες και 6000 ανεξάρτητα σχολικά κτίρια. Τα συμπεράσματα του πρώτου οπτικού ελέγχου έχουν σταλεί στις Νομαρχίες προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Έχουν γίνει προληπτικές κινήσεις, αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή ένα κτίριο το ελέγξαμε ή πήραμε κάποια μέτρα έχουμε ομοιόμορφες ασφάλειες, ούτε ότι οι μαθητές τυγχάνουν ίσης ασφάλειας. Θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Γι΄αυτό πρέπει σε συνεργασία με τις Νομαρχίες, να γίνεται εάν χρειαστεί ακόμη και αντικατάσταση σχολείου. Εάν ένα κτίριο έχει κλείσει τον κύκλο της ζωής του, πιθανώς θα πρέπει να αντικατασταθεί. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι θα γίνει σε περιπτώσεις ακραίων συνθηκών…».

Δείτε όμως τι ισχυρίζεται ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και πρώην Πρόεδρος του ΟΑΣΠ: «Το 2002, ο τότε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Νάσος Αλευράς απέστειλε σε όλες τις Νομαρχίες εγκύκλιο που βρίσκεται ακόμη και σήμερα σε ισχύ, για τη διενέργεια ελέγχων σε όλα τα δημόσια κτίρια (ανάμεσά τους και τα σχολεία), προκειμένου να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που θα διασφάλιζαν ότι τα κτίρια είναι ασφαλή σε περίπτωση σεισμού. Ωστόσο, το 90% των ερωτηματολογίων δεν ήρθαν ποτέ. Οι Νομαρχίες δεν έχουν ανταποκριθεί. Εγώ πέντε χρόνια που ήμουν πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κάθε έξι μήνες τους έστελνα μήνυμα και τους το υπενθύμιζα. Τη μια είχαν πολύ δουλειά, την άλλη δεν είχαν λεφτά. Να δείτε σκεπτικό. Δεν τους νοιάζει ούτε για τα κτίρια που στεγάζονται οι ίδιοι. Το πιστεύετε ότι η Λευκάδα, που βρίσκεται στην πιο σεισμογενή ζώνη της Ελλάδας και έχει περάσει καταστροφικούς σεισμούς, δεν έχει στείλει όλα αυτά τα χρόνια ούτε ένα ερωτηματολόγιο; Ειλικρινά, δεν μπορώ να το καταλάβω…»

Ρεπορτάζ: Ράνια Καρατζαφέρη