ΕΛΛΑΔΑ

Σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Πρωτεύουσα κατεβαίνουν οι αγρότες

Σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Πρωτεύουσα κατεβαίνουν οι αγρότες

Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα για την ερχόμενη Τετάρτη ετοιμάζουν οι αγρότες, ως ηχηρή απάντηση στην Κυβέρνηση, η οποία δεν ανταποκρίθηκε στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Την παραπάνω απόφαση-πρόταση έλαβαν χθες το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης που είχαν χθες εκπρόσωποί τους με τον υπουργό Οικονομικών. Η πρόταση αυτή θα γίνει και προς τους εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, που έχουν κληθεί σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, στο μπλόκο της Νίκαιας, προκειμένου να συντονίσουν την συνέχιση του αγώνα τους.

Επιπλέον οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας καλούν τους πολίτες σε νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο -το τρίτο κατά σειρά- την Κυριακή, στον κόμβο της Νίκαιας, στις 12 το μεσημέρι.

2033496

Τι προηγήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των αγροτών με τον Γιάννη Στουρνάρα-Άναψαν οι μηχανές των τρακτέρ

Ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης των φορολογικών μέτρων που αφορούν τους αγρότες, κρίνοντας ότι οι τελευταίοι καλύπτονται από τις βελτιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιήσει πανκτηνοτροφική διαμαρτυρία στην Αθήνα. Όσον αφορά την συμμετοχή τους στα μπλόκα των αγροτών οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να συνεχίσουν και να τα ενισχύσουν.

13657688

Τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα παραμένουν παρατεταγμένα σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, από την Πελοπόννησο, μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Στη Θεσσαλία, εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας στην περιοχή της Λάρισας, τρακτέρ έχουν παραταχθεί στο κόμβο Αλμυρού, στο Αερινό Μαγνησίας, στην Ανθήλη Λαμίας.

13658465

Στη Βόρεια Ελλάδα, μπλόκα υπάρχουν στα διόδια Μαλγάρων και στο κόμβο του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, στην Ημαθία, στην Πέλλα, στην Πιερία, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στη Καβάλα, στη Χαλκιδική και στον Έβρο.

Μπλόκα έχουν στηθεί και στη Πελοπόννησο. Στα διόδια του Ρίου, οι αγρότες άνοιξαν τις μπάρες, ενώ τρακτέρ έχουν βγει στη Κάτω Αχαϊα και στον κόμβο Μαραθιά Πατρών-Πύργου. Οι αγρότες επιμένουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν η κυβέρνηση δεν δεχθεί να ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων τους.

stournaras

Οι βελτιώσεις που επικαλείται ο Υπουργός Οικονομικών έχουν ως εξής:

α) Υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων- εξόδων οι αγρότες των οποίων το ακαθάριστο εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

β) Όλοι οι αγρότες (ακόμη και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, παρά μόνο να συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων-εξόδων (εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

γ) Για τα πρώτα πέντε χρόνια, οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

δ) Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, όσον αφορά στα έξοδα, γίνεται ετήσια και στο ειδικό καθεστώς μιας δήλωσης για επιστροφή ΦΠΑ.

ε) Απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).

στ) Οι ομάδες και συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.

ζ) Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς, εφέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Δεκάδες τρακτέρ παρατάχθηκαν στον κόμβο Κερδυλλίων

Αποφασίζουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες

Σήμερα οι αποφάσεις των αγροτών για τις κινητοποιήσεις

Γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα των αγροτών

Μία ανάσα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας οι αγρότες