ΕΛΛΑΔΑ

«Θερίζει» η ανεργία: 3 στους 4 νέους χωρίς δουλειά για 2,5 χρόνια

«Θερίζει» η ανεργία: 3 στους 4 νέους χωρίς δουλειά για 2,5 χρόνια

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι νέοι που η ανεργία τους έχει χτυπήσει την πόρτα εδώ και αρκετά χρόνια.

Όπως προκύπτει από την έρευνα που διενεργεί η εταιρία Metron Analysis, 3 στους 4 ανέργους είναι χωρίς δουλειά για 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο και στην πλειοψηφία τους αποτελούν υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό.

Ποιοι πλήττονται από την ανεργία

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η ανεργία φαίνεται να πλήττει κυρίως τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ η πλειοψηφία των ανέργων προτιμά να αναζητά εργασία στην Ελλάδα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το 72% των ανέργων δηλώνει ότι θα δεχόταν μια θέση κατώτερη των προσδοκιών τους και χαμηλότερη των προσόντων τους.

Ψηφίζουν έξοδο από το ευρώ

Ένα ισχυρό ποσοστό των ανέργων (32%) θεωρεί ότι θα είναι σε καλύτερη κατάσταση αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη.

Πως επηρεάζεται η κοινωνική συνοχή της χώρας μας

Κάποιοι από τους ερωτηθέντες απαντώντας στο ερώτημα για το αν θεωρούν τη ζωή τους καλύτερη ή χειρότερη από εκείνη των γονιών τους, το 44% απαντά ότι τη θεωρεί χειρότερη, το 36% καλύτερη και το 18% ίδια, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι φαίνεται να είναι στις ηλικίες από 24 έως 34 ετών και οι περισσότερο αισιόδοξοι άνω των 65 ετών.

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Οι 9 στους 10 ανέργους αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο, οι 6 στους 10 αισθήματα επιθετικότητας, οι 4 στους 10 διαπιστώνουν προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις και μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι η κατάσταση αυτή τους κάνει πιο μαχητικούς.

Το 74% των ανέργων δηλώνει ότι βρίσκει στήριγμα στην οικογένεια, το 18% ότι στηρίζει την επιβίωσή του στο επίδομα ανεργίας και το 7% στα κοινωφελή προγράμματα.