ΕΛΛΑΔΑ

Παιδιά νηπιαγωγείου "παίζουν" με τοξικά

Παιδιά νηπιαγωγείου "παίζουν" με τοξικά
Τεράστιες συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες, κυρίως μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο, έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας...

Τεράστιες συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες, κυρίως μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο, έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας, του Περιβαλλοντικού Εργαστηρίου του Πολυτεχνείου, μετά από δειγματοληψίες σε δύο νηπιαγωγεία του Λαυρίου.

Οι τιμές των βαρέων μετάλλων έχουν ξεπεράσει κατά χιλιάδες φορές τα επιτρεπτά όρια. Ο μόλυβδος βρέθηκε να φτάνει έως και τα 12.500 μιλιγκράμ ανά κιλό, με όριο συναγερμού τα 530 ppm, ενώ το αρσενικό φτάνει ως τα 2.350 ppm, εκεί που το διεθνές όριο κινδύνου είναι τα 55 ppm.

Σύμφωνα με δηλώσεις του χημικού μηχανικού στο Εργαστήριο Μετρήσεων του ΕΜΠ στο Λαύριο, Βασίλη Πρωτονοτάριου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γονείς ήταν ανήσυχοι και ζήτησαν οι ίδιοι να γίνουν οι μετρήσεις. Όπως σημειώνει δεν πρέπει να προκληθεί πανικός, οι κάτοικοι γνωρίζουν το πρόβλημα κι έχουν μάθει να ζουν μ’ αυτό, καθώς η περιοχή είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, αφού οι βιομηχανίες και τα απόβλητά τους ήταν μέσα στην πόλη.

Ο καθηγητής επαγγελματικής και βιομηχανικής Υγιεινής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Βασίλης Μακρόπουλος, τονίζει ότι «πρέπει να γίνουν πιο εκτεταμένες μετρήσεις, να διαπιστωθεί το ύψος της έκθεσης των παιδιών στις καρκινογόνες ουσίες, οι επιπτώσεις που έχουν στον οργανισμό κι αν υπάρχουν αλλοιώσεις στο γενετικό υλικό. Τα παιδιά παίζουν και βάζουν το χώμα στο στόμα και γι' αυτό είναι επικίνδυνο. Όπως μάλιστα σημειώνει στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οριακές τιμές και δανειζόμαστε τις διεθνείς.

Και οι δύο επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα και να γίνουν περισσότερες μετρήσεις.