ΕΛΛΑΔΑ

Θόδωρος Κατσανέβας εναντίον Wikipedia

Θόδωρος Κατσανέβας εναντίον Wikipedia

Μια ιδιαίτερη δικαστική διαμάχη εξελίχθηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας ανάμεσα στον πολιτικό και ακαδημαϊκό, Θόδωρο Κατσανέβα και τη διαδικτυακή παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια – Wikipedia.

Αφορμή της διαμάχης αυτής υπήρξε η φράση «όνειδος για την οικογένειά μου» η οποία έχει αποδοθεί -από τον ελληνικό Τύπο- στον Ανδρέα Παπανδρέου ως αναγραφή στην ιδιόχειρη διαθήκη του, και φέρεται να αφορούσε τον τότε γαμπρό του Θόδωρο Κατσανέβα. Όμως, όπως είναι γνωστό, η διαθήκη αυτή δεν κατέστη ποτέ κυρία από το Πρωτοδικείο (ακολούθησε άλλη) και η δημοσιοποίηση της ήρθε αμέσως μετά το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, το 1996.

Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Θόδωρος Κατσανέβας κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά του χρήστη της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια - Wikipedia ζητώντας την αφαίρεση του κειμένου με την αναφορά «όνειδος» από το βιογραφικό του, που έχει αναρτήσει, με αναφορές μάλιστα σε δημόσιες αξιόπιστες πηγές, όπως είναι σειρά δημοσιευμάτων στον έντυπο Τύπο της εποχής.

Προ ημερών για πρώτη φορά το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών υποχρέωσε - προσωρινά - τον χρήστη να αφαιρέσει την αναφορά, κάτι βέβαια που, για όσους γνωρίζουν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας είναι πρακτικά αδύνατο αφού μπορεί ο επόμενος χρήστης να αναρτήσει την ίδια αναφορά. Σήμερα στη συζήτηση της κύριας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, το δικαστήριο διατήρησε σε ισχύ την προσωρινή διαταγή με την οποία γίνεται εν μέρει δεκτό το αίτημα του κ. Κατσανέβα.

Από την πλευρά των εναγομένων υποστηρίχθηκε ότι «η ιστορία ξεκίνησε το 2009 με αναφορά στη διαθήκη Παπανδρέου, βασισμένη σε αξιόπιστες πηγές από ελληνικές και ξένες εφημερίδες. Για να αλλάξει η πληροφορία χρειάζεται νέα πηγή. Για να αφαιρεθεί η πληροφορία δεν χρειάζεται αγωγή, αλλά συζήτηση. Μπορεί ελεύθερα όποιος θέλει να μπει στη συζήτηση του λήμματος και να επιχειρηματολογήσει για να αφαιρεθεί. Σε αντίστοιχα λήμματα για τον Στρος Καν και τον Μπιλ Κλίντον υπάρχουν αντίστοιχες πληροφορίες».

Από την πλευρά του κ. Κατσανέβα κατέθεσε ένας συνεργάτης του, ο οποίος ανέφερε ότι «η λέξη όνειδος δεν υπάρχει σε καμία διαθήκη. Ο Σπ. Καρατζαφερης που δημοσίευε φωτογραφία του στην εφημερίδα Αθηναϊκή με τη λέξη «όνειδος» από κάτω, έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για την υπόθεση.
Αυτό το σχόλιο στο λήμμα δημιουργεί συνολική και αθροιστική βλάβη στον κ. Κατσανέβα. Μάλιστα, θα έπαιρνε θέση οικονομικού συμβούλου στα Αραβικά Εμιράτα και την έχασε εξαιτίας αυτού. Το ξέρει και ο πρέσβης».

«Να τα πείτε στον πρέσβη. Ήρθατε το 2014 για κάτι που έγινε το 2009», είπε ο δικαστής.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση εκκρεμεί και αγωγή του κ. Κατσανέβα , η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2016.

Διαβάστε επίσης:

O Κατσανέβας κάνει αγωγή σε συντάκτη της Wikipedia