ΕΛΛΑΔΑ

Μνημείο η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

Μνημείο η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

Μνημείο χαρακτηρίστηκε εκ νέου η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση έξι ωρών.

Σύμφωνα με το lamiastar, ο τρόπος αποκατάστασης του γνωστού ποντικώνα, με κατεδάφιση ή διατήρηση των κτιρίων, απασχολεί τον αρχιτεκτονικό κόσμο αλλά και την κοινωνία της πόλης, για σχεδόν δύο δεκαετίες... έτσι η απόφαση χάρισε πολλά χαμόγελα και αισιοδοξία για την προοπτική αποκατάστασης αυτής της υγειονομικής βόμβας στον πυρήνα του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας καταλαμβάνει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στον πυρήνα του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Άρχισε να χτίζεται το 1883 σε σχήμα Π και αποπερατώθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Τα κτήρια αυτά είναι μονώροφα με τυπικά νεοκλασικά στοιχεία, αετώματα, γείσα κ.ά. και καλύπτονται από κεραμοσκεπείς στέγες. Το διάστημα 1929 - 1934 ανατέθηκε στον γνωστό αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη (1906 - 2001) η συμπλήρωση του Π και επί της οδού Νεοφύτου όπου και οικοδομήθηκε κτήριο με διώροφο το κεντρικό του τμήμα, σε συμμετρική σύνθεση με «επίσημες» εισόδους και μαρμάρινες κλίμακες, ισχυρά σιδηρά κιγκλιδώματα μορφολογίας μεσοπολέμου με «ενθυμήσεις» νεοκλασικισμού.