ΕΛΛΑΔΑ

Δεν δίνουν το επίδομα του «πλεονάσματος» σε ανέργους!

Δεν δίνουν το επίδομα του «πλεονάσματος» σε ανέργους!

Απίστευτη απάντηση Θεοχάρη: «Κάποιοι θα αδικηθούν» - Κραυγαλέες εξαιρέσεις και αδικίες που εξοργίζουν τους πολίτες – «Πετάνε» εκτός όσους δεν έχουν εισοδήματα επειδή φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών.

Η προχειρότητα με την οποία το κράτος έφερε τις προϋποθέσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, δείχνει το ανάλγητο πρόσωπο που διαθέτει. Ένα κράτος που αφήνει έξω από το περίφημο κοινωνικό μέρισμα όλους όσοι, αν και δεν έχουν εισοδήματα, τυγχάνει να φιλοξενούνται για ευνόητους λόγους σε σπίτια συγγενών τους με εισοδήματα μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ το χρόνο.

Επί της ουσίας δηλαδή, το ελληνικό κράτος και οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών λένε στους πολίτες ότι «για να λάβετε αυτό το επίδομα πρέπει να είστε άνεργοι και άστεγοι!».

Από την άλλη πλευρά ξεπερνά κάθε όριο κυνικότητας η δήλωση που έκανε μέσω facebook ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Χάρης Θεοχάρης ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε «Δεν υπάρχει τέλειο σύστημα. Κάποιοι θα αδικηθούν αφού πρέπει να ξέρεις την κάθε λεπτομέρεια για να μην αδικήσεις κανέναν».

Φανταζόμαστε βέβαια, πως αυτή η απάντηση δεν αποτελεί και άποψη του κ. Στουρνάρα, ούτε του κ. Σαμαρά! Ή μήπως ο κ. Θεοχάρης στα θέματα της κοινωνικής ευαισθησίας μιλάει εξ' ονόματος του πρωθυπουργού;

Η αδιαφορία με την οποία η επίσημη ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει τους κατοίκους αυτής της χώρας, αλλά και το γεγονός ότι οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα και με τα προβλήματα που βιώνει ο κόσμος καταδεικνύονται πλήρως σε ένα από τα δεκάδες μηνύματα που λάβαμε στο NEWSBOMB από συμπολίτες μας που – αν και το δικαιούνται – δεν θα πάρουν το περίφημο επίδομα.

Ένας εξ' αυτών, ο κύριος Α.Μ. μας γράφει χαρακτηριστικά:

«Καλημέρα είμαι άνεργος από το 2010.Μεχρι τώρα οι δουλειές που έβρισκα ήταν περιστασιακές και χωρίς ασφάλιση. Δεν έχω κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομα μου και εδώ και 3 χρόνια κάνω μηδενική δήλωση και με φιλοξενούν εδώ κι εκεί γιατί δεν έχω να νοικιάσω σπίτι. Και ερωτάω λοιπόν για ποιο λόγο δεν δικαιούμαι το επίδομα πλεονάσματος; Επειδή είμαι φιλοξενούμενος και δεν έχω χρήματα να νοικιάσω σπίτι; Να νοικιάσω πως; Με τι; Δηλαδή αυτοί που νοικιάζουν σπίτι ή έχουν δικό τους σπίτι θα πάρουν το επίδομα κι εγώ που δεν έχω τίποτα δεν το δικαιούμαι; Οι ένστολοι που παίρνουν 1500 ευρώ μισθό θα πάρουν 500 ευρώ κι εγώ που δεν έχω απολύτως τίποτα δεν θα πάρω τίποτα; Συγχαρητήρια κύριοι και καληνύχτα... Σας παρακαλώ μέσα από αυτήν την ιστοσελίδα δημοσιογράφοι και υπεύθυνοι να κάνετε ότι μπορείτε να διορθώσετε αυτήν την αδικία. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ».

Σύμφωνα με την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσα νοικοκυριά έχουν ισοδύναμο εισόδημα έως 6.000 ευρώ με βάση τη φορολογική δήλωση του 2013 και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 125.000 ευρώ για τον άγαμο ή 250.000 για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.

Τα σχεδόν 500 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν προς μια μερίδα πολιτών, λοιπόν, αφήνει εκτός του μερίσματος, ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, υπό σαφείς προϋποθέσεις.
Για παράδειγμα:
Για μία τετραμελή οικογένεια (με δυο ανήλικα παιδιά) το όριο είναι 10.000 ευρώ.
Δηλαδή: Αυτός (πχ ο σύζυγος) που κάνει την αίτηση πρέπει να έχει εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, + άλλα 2.000 ευρώ για τη σύζυγο και δικαιολογεί άλλα 2.000 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.
Συνεπώς το εισόδημά του θα πρέπει να είναι 10.000 ευρώ.
Αυτή η οικογένεια θα λάβει ως επίδομα: 500 ευρώ για τον σύζυγο + 166,7 ευρώ για τη σύζυγο + 83,33 ευρώ για κάθε παιδί (άρα 166,66 ευρώ)
Σύνολο: 832,6 ευρώ.
Τι γίνεται όμως, όταν ένα παιδί είχε φύγει από το σπίτι του για να δουλέψει και η κρίση το ανάγκασε να επιστρέψει στο πατρικό του; Ακόμα και αν έχασε τη δουλειά του ή βρίσκεται «σκλαβωμένος» εργαζόμενος με 300 και 400 ευρώ το μήνα;

Απλά δεν το δικαιούται ολόκληρο, αφού το οικονομικό επιτελείο τον χαρακτηρίζει ως φιλοξενούμενο ή προστατευόμενο τέκνο!

Ο νέος λοιπόν, θα λάβει 166,7 ευρώ μέσω του επιδόματος που δικαιούνται οι γονείς του, εφόσον και οι ίδιοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ασάφεια υπάρχει και για τους φοιτητές, ορισμένοι εξ΄ αυτών δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Συνεπώς, τα έξοδα βαρύνουν τους γονείς και θεωρείται προστατευόμενο τέκνο. Σπουδάζοντας σε άλλη πόλη από αυτή που ζουν οι γονείς του, τα 166,7 ευρώ κάθε άλλο παρά βοήθημα μπορεί να χαρακτηριστεί με τις συνθήκες της Ελλάδας.
Επίσης, το επίδομα δεν το δικαιούνται όσοι δεν είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013, αφού αποτελεί βασική προϋπόθεση για το οικονομικό επιτελείο.

harry 1

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΕΟΧΑΡΗ

Μετά τις αντιδράσεις ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, επέλεξε να απαντήσει μέσω facebook (σε ανθρώπους που είναι άνεργοι) και όχι με κάποιον άλλο τρόπο - έστω πιο θεσμικό - λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς : «Τι να κάνουμε; Κάποιοι θα αδικηθούν».

Είναι χαρακτηριστική η φράση με την οποία ο Χάρης Θεοχάρης «κλείνει» το κείμενό του: «Σκεφτείτε και αυτό: δεν υπάρχει τέλειο σύστημα. Κάποιοι θα αδικηθούν αφού πρέπει να ξέρεις την κάθε λεπτομέρεια για να μην αδικήσεις κανέναν. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, θα είχαμε άλλα προβλήματα!»

harr2

Η ανάρτηση του ξεκινάει με τον τίτλο: «Πρώτα διαβάστε...μετά κράξτε»

«Επειδή πολλά ακούω και διαβάζω για το κοινωνικό μέρισμα και βλέπω σε πολλές περιπτώσεις να γκρινιάζουν οι άνθρωποι χωρίς καν να το έχουν καταλάβει θα ήθελα, χωρίς να το κρίνω, να εξηγήσω την λογική του. Μετά κράξτε το, αλλά τουλάχιστον κάντε το αφού το καταλάβατε.
1. Το μέρισμα είναι προνοιακό. Συνεπώς η λογική του είναι προνοιακή και όχι φορολογική. Δεν πάμε με δηλώσεις, άγαμους έγγαμους, άρθρο 7 ΚΦΕ και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

2. Το μέρισμα το δικαιούνται νοικοκυριά. Δεν λέω οικογένειες για να μην μπλεχτείτε με τα φορολογικά πάλι. Νοικοκυριά είναι ο πυρήνας που συνοικεί. Όσοι μένουν στο σπίτι, μοιράζονται κουτσά - στραβά τις έγνοιες, τα εισοδήματα, το φαί και τους λογαριασμούς. Συνεπώς, εξετάζουμε την κατάσταση του νοικοκυριού συνολικά για να δούμε αν δικαιούται ενίσχυσης ή όχι.

3. Τα κριτήρια δεν μειώνουν τους δικαιούχους. Απλώς επιλέγουν άλλα νοικοκυριά. Όχι εκείνα, αλλά τα άλλα. Δείτε το μαθηματικά: 600Κ από €700+ κατά μέσο όρο θα πάρουν σχεδόν 450 εκ. Αν αλλάξουμε τα κριτήρια (πχ να μην λάβουμε υπόψη το τεκμήριο) θα πρέπει να αλλάξουμε το εισοδηματικό όριο (πχ σε 5000) ώστε να πάρουν πάλι 600Κ νοικοκυριά τα ίδια λεφτά. Άρα δεν είναι πρόβλημα τα τεκμήρια από αυτή την άποψη.

4. Πως να κρίνουμε τόσο διαφορετικά νοικοκυριά μεταξύ τους; Εδώ μπαίνει ο συντελεστής ισοδυναμίας. Κάθε μέλος προσθέτει στον συντελεστή ώστε να αθροίσουμε το βάρος της οικογένειας. 1 ο πρώτος ενήλικας, 1/3 οι επόμενοι, 1/6 τα παιδια. 1/3 έξτρα, για μονογονεϊκές και οικογένειες με κάποιο ανάπηρο μέλος.

5. Ο συντελεστής μπαίνει 2 φορές: Πρώτον, για να διαιρέσει το εισόδημα ώστε μεγαλύτερο εισόδημα, μεγάλης οικογένειας να είναι ισοδύναμο με μικρότερο, μικρότερης. Έτσι €10.000 4μελούς είναι ίσο με €6.000 άγαμου. (το 10.000 διαιρείται με 1+2/3 και μας δίνει 6.000). Δεύτερον, για να αυξήσει το επίδομα πολλαπλασιαζόμενος με το €500 (στο παράδειγμα €500*(1+2/3) = €833,33). Έτσι δίνουμε σε οικογένειες με μεγαλύτερο βάρος περισσότερη ενίσχυση.

6. Οι φιλοξενούμενοι ούτε το δικαιούνται ούτε δεν το δικαιούνται. Απλώς δεν εξετάζονται μεμονωμένα αλλά στα πλαίσια όλου του νοικοκυριού που συνοικεί μαζί τους. Έτσι παππούς γιαγιά, παιδί, νύφη και δυο εγγόνια μαζί εξετάζονται σαν μια μονάδα αρκεί να μένουν όλοι μαζί.

7. Όσοι ζουν σε παραχωρημένη οικία (μόνοι τους δηλαδή σε σπίτι χωρίς ενοίκιο) εξετάζονται μεμονωμένα από το νοικοκυριό αυτού που τους παραχωρεί το σπίτι. Αυτό είναι μια βασική - φορολογική - διάκριση που πολλοί μπερδεύουν: Φιλοξενεία είναι η παραχώρηση δωματίου ώστε να συνοικείς με κάποιον (πχ τον παππού) ενώ η δωρεάν παραχώρηση είναι το δώσιμο * ολόκληρου σπιτιού/διαμερίσματος* χωρίς κόστος, ώστε να γλυτώσει κάποιος το ενοίκιο.
Αυτά σε γενικές γραμμές μπορούν να δώσουν μια εικόνα του μερίσματος όπως έχει αποφασισθεί από την κυβέρνηση. Μπορείτε καλύτερα, ελπίζω, να το κρίνετε».

Επιμένει το υπουργείο Οικονομικών

Παρά τις αντιδράσεις το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην αρχική άποψη που διατύπωσε και ο γενικός γραμματέας κ. Θεοχάρης. Με άτυπη ενημέρωση προς τους διαπιστευμένους συντάκτες το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι δεν έχει άλλα χρήματα πλην των 450 εκατομμυρίων ευρώ και ότι δεν αντιμετωπίζει τους άνεργους ως μονάδες, αλλά ως νοικοκυριά!

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την δημοσιοποίηση των αδικιών το υπουργείο αναγκάστηκε να προχωρήσει - έστω και άτυπα - σε νέες διευκρινίσεις για το κοινωνικό μέρισμα και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του κόσμου. Παρόλα αυτά οι ισχυρισμοί του υπουργείου δεν πείθουν κανέναν, αφού τα ίδια ισχυρίστηκε και ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης στο διαδίκτυο.

Όπως φαίνεται, το οικονομικό επιτελείο στέκεται ιδιαίτερα στους φιλοξενούμενους, προφανώς γιατί δεν υπολόγισε το πόσοι είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο πατρικό τους, λόγω της κρίσης και της οικονομικής ανέχειας.

«Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, επιστρέφει στην ελληνική κοινωνία μέρος των θυσιών της με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος από την υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του Προϋπολογισμού 2013. Το ποσό προς διανομή διαμορφώθηκε στα 450 εκατ. ευρώ και το σύνολο του εν λόγω ποσού επιστρέφεται στα ελληνικά νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και με μικρή ακίνητη περιουσία, ανεξάρτητα από το κριτήριο περί φιλοξενίας.
Συγκεκριμένα, οι φιλοξενούμενοι εξετάζονται στο πλαίσιο του νοικοκυριού που διαμένει υπό την ίδια στέγη και μοιράζεται τα καθημερινά κόστη επιβίωσης του εν λόγω νοικοκυριού», λένε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Προκειμένου να δικαιολογήσουν το θέμα των φιλοξενούμενων, τονίζουν ότι: «Ο φιλοξενούμενος ενήλικας προσαυξάνει το εισόδημα του κύριου δικαιούχου κατά 2.000 ευρώ, ενώ ο ίδιος όπως είναι φυσικό δεν το δικαιούται γιατί δεν αποτελεί ξεχωριστό νοικοκυριό. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο αριθμός των κυρίων δικαιούχων με δεδομένο βασικό όριο εισοδήματος 6.000 ευρώ. Εάν, αντίθετα, αποφασίζονταν να χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα και στους φιλοξενούμενους, τότε το βασικό όριο εισοδήματος για τον κύριο δικαιούχο θα έπρεπε να μειωθεί στα π.χ. 4.500 ευρώ, καθώς ο βασικός περιορισμός της κυβέρνησης είναι ότι το προς διανομή ποσό δεν μπορεί να υπερβεί τα 450 εκατ. ευρώ. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι γνώμονας της κυβέρνησης είναι η κατά το δυνατόν δικαιότερη διανομή δεδομένου ποσού από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα καταλήξει στα νοικοκυριά που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Απαντώντας για τους ανέργους, αναφέρουν: «ειδικά για τους μακροχρόνια άνεργους, με την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014».

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι και πότε θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα

Μετά το Πάσχα και ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για το μέρισμα

Τα εισοδήματα που δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα: