ΕΛΛΑΔΑ

Προσοχή στα «μαϊμού» γραφεία ευρέσεως εργασίας

Προσοχή στα «μαϊμού» γραφεία ευρέσεως εργασίας

Την ώρα που η ανεργία σαρώνει τη χώρα και χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα για ένα μεροκάματο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οργανωμένα κυκλώματα απατεώνων εκμεταλλεύονται το δράμα τους με σκοπό το κέρδος.

Πρόσφατο περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας μόλις χθές, όπου γραφείο στη Θεσαλλονίκη «δάγκωσε» πάνω από 112 ανέργους και τους πήρε 62.000 ευρώ.

Εκτιμάται ότι η παράνομη δράση του συγκεκριμένου γραφείου, απέφερε στον ιδρυτή-εταίρο της, παράνομα έσοδα που υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, ως «εγκέφαλος» της παράνομης εταιρείας, ταυτοποιήθηκε 59χρονος υπήκοος Τυνησίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία με τις κατηγορίες της «Απάτης κακουργηματικής μορφής», της «Πλαστογραφίας κακουργηματικής μορφής» και της «Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο δράστης, τον Ιούλιο του 2012, χρησιμοποιώντας ψευδή (ελληνικά) στοιχεία ταυτότητας, ίδρυσε νομιμοφανή εταιρεία ευρέσεως εργασίας, με υποκαταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και υποτιθέμενο αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών χρηματικής διαμεσολάβησης και υπηρεσιών διαφήμισης.

Μετά την «αλίευση» των θυμάτων, η οποία γινόταν μέσω αγγελιών και αναρτήσεων στο διαδίκτυο και για λόγους αληθοφάνειας, το παράνομο γραφείο, σύναπτε με τους ενδιαφερόμενους ένα υποτιθέμενο συμβόλαιο-σύμβαση εργασίας και ακολούθως, αξίωνε την καταβολή χρηματικού ποσού άνω των 600 ευρώ, υποσχόμενο την επαγγελματική τους αποκατάσταση σε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πέραν των αμιγώς αστυνομικών μέτρων που λαμβάνει για την πρόληψη και καταστολή περιστατικών οικονομικής εξαπάτησης συμπολιτών μας, υπενθυμίζει σε κάθε ενδιαφερόμενο για εύρεση εργασίας ότι:

  • δεν υποχρεούται να καταβάλει αμοιβή στο γραφείο ευρέσεως εργασίας, καθώς αυτό αμείβεται απευθείας από τον εργοδότη που αναζητά υπαλλήλους,
  • είναι ορθότερο να αναζητούν γραφεία ευρέσεως εργασίας μέσω επίσημων Φορέων και Συλλόγων.

Το φαινόμενο φαίνεται ωστόσο πως λάβει ανησυχητικές διαστάσεις αφού τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη αναρτώνται καθημερινά στο διαδίκτυο ή δημοσιεύονται σε εφημερίδες αγγελίες που προσφέρουν δουλειά στην Γερμανία, στην Ολλανδία ή και στην Αυστραλία.

Τα «γραφεία» δημοσιεύουν αγγελίες με τις οποίες ζητούνται, για παράδειγμα, μάγειρες για εστιατόρια στη Γερμανία, ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Αγγλία ή μπέιμπι σίτερ στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι καλούν το κινητό τηλέφωνο που συνοδεύει την αγγελία και στη συνέχεια καλούνται στο γραφείο, όπου τους εμφανίζουν τις υποτιθέμενες διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Οι υπεύθυνοι των γραφείων ζητούν στοιχεία από τους άνεργους και προκαταβολή, η οποία για εργασία στο εξωτερικό φθάνει και τα 500 ευρώ ενώ για το εσωτερικό είναι 100 ευρώ, ώστε να ετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να προχωρήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι ενδιαφερόμενοι που επισκέπτονται τα γραφεία θα πρέπει απαραιτήτως να ζητούν τα πιστοποιητικά νομιμότητας του γραφείου και φυσικά να μην δίνουν καμία προκαταβολη μιας και οι ιδιοκτήτες των νόμιμων γραφείων, που λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο, αμείβονται από τον εργοδότη και όχι από τον άνεργο που ψάχνει δουλειά.

Το τελευταίο διάστημα πολλές από τις καταγγελίες ανέργων που έπεσαν θύματα της απάτης έχουν προσφύγει και στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα «μαϊμού» γραφεία κρύβονται πίσω από μια σελίδα του ίντερνετ.

Θυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο είχε εξαρθρωθεί μετά από συστηματική έρευνα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εξαμελής εγκληματική ομάδα, η οποία είχε εξαπατήσει τουλάχιστον είκοσι άτομα, αποσπώντας τους παράνομα χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της ανεύρεσης εργασίας, ενώ παρόμοιa περιστατικά έχουν σημειωθεί και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης:

Νέα υπόθεση εξαπάτησης ανέργων

Ευρωπαϊκά εντάλματα για το «φάντασμα» γραφείο εργασίας στη Κύπρο