ΕΛΛΑΔΑ

Στερούν ακόμη και τη δωρεάν διανομή τροφίμων σε πολύτεκνες οικογένειες

Στερούν ακόμη και τη δωρεάν διανομή τροφίμων σε πολύτεκνες οικογένειες

Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Θεοτοκάτος στο newsbomb.gr - Εμπαιγμός της συγκυβέρνησης στην ευπαθή ομάδα των πολυτέκνων

Ρεπορτάζ: Κατσαρός Λάμπρος

Σε μία απίστευτη αποκάλυψη, που δεν έχει προηγούμενο, προχωρά ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, Βασίλης Θεοτοκάτος.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Θεοτοκάτος η συγκυβέρνηση στερεί ακόμη και τη δωρεάν διανομή τροφίμων από χιλιάδες οικογένειες. Ακόμη και τώρα που η χώρα μας και οι πολίτες της βιώνουν τις χειρότερες συνθήκες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοτοκάτο, από την Ε.Ε , βάσει των κανονισμών της, παρέχεται με τα προγράμματα προϊόντων παρεμβάσεως, βοήθεια σε κράτη-μέλη της προκειμένου ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, ηλικιωμένοι) να χορηγούνται με τρόφιμα.

Αφήνει όμως στη δικαιοδοσία του καθενός κράτος να καθορίσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων αυτής της διανομής.

Το τραγελαφικό τέχνασμα του υπουργείου Εσωτερικών

Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά το ευρωπαϊκό έτος κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού οι πολύτεκνοι ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες.

Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν οι πολύτεκνες οικογένειες, και οι μονογονεϊκές, οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και οι μετανάστες.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Θεοτοκάτος, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων: «Δικαιούχοι της δωρεάν διανομής τροφίμων από τα αποθέματα παρέμβασης ορίζονται αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα της ΕΕ, ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητα, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.»

Όλο όμως το νόημα βρίσκεται στην ακόλουθη παράγραφο: «Ως άπορα κατά την έννοια της παρούσης, ορίζονται τα άτομα που έχουν οικογενειακό ή ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι και 15.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και κατά 20% για κάθε ανήλικο τέκνο».

Που πρακτικά σημαίνει ότι μία πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα, για να δικαιούται, τη δωρεάν διανομή των τροφίμων έπρεπε να έχει οικογενειακό ετήσιο εισόδημα 31.500 ευρώ. Το ποσό αυτό όμως είναι το όριο της φτώχειας προσαυξημένο κατά 50%.

Αυτό όμως ήταν προ κρίσης και πριν την ιστορική εποχή του «λεφτά υπάρχουν».

Εν καιρώ κρίσης όμως αντί οι κυβερνητικοί «φωστήρες» να αυξήσουν το παραπάνω ποσό το μείωσαν κατά 50%, όπως καταγγέλλει ο ίδιος. Δηλαδή για να δικαιούται μία πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα τη δωρεάν διανομή τροφίμων έπρεπε να είχε ετήσιο εισόδημα 20.160 ευρώ (και πάλι δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας).

theotokatos2

«Μας έχουν ξεχασμένους. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για εμάς»

Όπως τονίζει ο κ. Θεοτοκάτος, είναι φανερό το αντιπολυτεκνικό έργο της συγκυβέρνησης καθώς αντί να συνδράμει την ευπαθή ομάδα την πλήττει στο ακέραιο.

Μάλιστα προκαλεί θλίψη και έντονο προβληματισμό το γεγονός πως ενώ από το σωματείο πολυτέκνων οι δικαιούχοι ανέρχονταν σε 5.346 οικογένειες το 2012 με τη νέα απόφαση μόνο 1.361 οικογένειες δικαιούνται τη διανομή τροφίμων. Όπως προκύπτει λοιπόν το ποσοστό των δικαιούχων μειώθηκε κατά 74,5 %.

Όπως αναφέρει ο κ. Θεοτοκάτος, το 1990 θεσπίστηκε μία διάταξη που αφορούσε στις συντάξεις και τα επιδόματα των τριτέκνων και των πολυτέκνων. Σύνταξη δινόταν σε πολύτεκνη μητέρα όταν τα παιδιά της περνούσαν τα 25 χρόνια.

Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη που ακολούθησε θέτει όρια εισοδήματος. Λίγα χρόνια μετά το Συμβούλιο της Επικρατείας ασκεί δριμεία κρητική στη δημιουργία αυτών των ορίων και στις πρακτικές τις τότε κυβέρνησης.

Με πόνο ψυχής, ο κ. Βασίλης καταγγέλλει στο newsbomb.gr ότι έχουν καταργήσει σε 175.000 πολύτεκνες οικογένειες τις ισόβιες συντάξεις. Οι ίδιες πρακτικές εφαρμόζονται και σε 50.000 οικογένειες που έχουν από ένα έως δύο προστατευόμενα τέκνα ενώ και σε 35.000 οικογένειες που έχουν περισσότερα από τέσσερα προστατευόμενα τέκνα.

«Όπως καταλαβαίνετε μας έχουν ξεχασμένους. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για εμάς.» λέει, όντας οργισμένος ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων.

Μάλιστα ο κ. Θεοτοκάτος επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης λέγοντας ότι πολλές από τις οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία από 1.200 ευρώ έως 9.000 ευρώ καθώς η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των αφορολόγητων για τα παιδιά.

Μάλιστα προκαλεί έντονο προβληματισμό το παρακάτω γεγονός που μας εκμυστηρεύεται ο ίδιος:

«Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στη Βουλή. Αυτοί (εννοώντας τους αρμόδιους υπουργούς) ήθελαν να γλιτώσουν από τους πολύτεκνους 86.000.000 ευρώ. Πως θα το έκαναν αυτό; Κόβοντας όλα τα επιδόματα και τις συντάξεις. Από τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους. Και εμείς λοιπόν τους αντιπροτείναμε να διατηρήσουν αυτά τα λιγοστά «προνόμια» που όμως είναι απαραίτητα για εμάς, μειωμένα κατά 15%. Το κέρδος που θα είχε το κράτος ετησίως θα ήταν 103.000.000 ευρώ. Και όμως δεν το δέχτηκαν. Ειλικρινά απορώ. Λένε ότι μας κυβερνούν οι τροϊκανοι. Εγώ δεν το πιστεύω. Αυτοί κάνουν ότι θέλουν.»

Ο κ. Θεοτοκάτος ελπίζει πως μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός πήρε το μήνυμα, όπως δήλωσε και ο ίδιος, και θα ενσκήψει στα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν την ομάδα των πολυτέκνων.

Αν πάλι αυτό δεν καταστεί εφικτό στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα καλέσει τους αρμόδιους να πάρουν σαφή θέση αλλιώς, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, «θα μαζευτούμε όλοι οι πολύτεκνοι και θα τους μαυρίσουμε. Δεν τους αντέχουμε άλλο. Μας κατέστρεψαν. Πείτε μου τι άλλο να κάνουμε;»