ΕΛΛΑΔΑ

3.393.042 ανενεργοί πολίτες και μόνον 3.482.345 οι απασχολούμενοι

3.393.042 ανενεργοί πολίτες και μόνον 3.482.345 οι απασχολούμενοι

Κανείς δεν ενδιαφέρεται να κάτσει στην… ηλεκτρική καρέκλα του υπ. Οικονομικών – Ψάχνουν «κοινοβουλευτικό» να εκτελεί τις αποφάσεις της τρόικας

Είναι κοινό μυστικό στην… πολιτική πιάτσα ότι κανείς κοινοβουλευτικός δεν θέλει να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Οι λόγοι, προφανείς.

Με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας κανείς πολιτικός άνδρας ή γυναίκα δεν μπορεί να παρέμβει στις εξελίξεις και να αλλάξει προς το καλύτερο τα οικονομικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Μάρτιο του 2014 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.482.345 άτομα, ενώ οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.274.843 άτομα.

Επίσης, οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 7.022 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2013 (-0,2%) και κατά 14.859 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2014 (-0,4%) και διαμορφώθηκαν σε 3.393.042 άτομα.

Στους άνδρες, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 23,8% από 24,4% που ήταν τον Μάρτιο του 2013, ενώ στις γυναίκες μειώθηκε ελαφρώς στο 30,6% από 30,8%.

Ωστόσο, τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας παρατηρούνται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, με το ποσοστό να αγγίζει το 58,3%, από το 59,7% τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Ακόμη, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Ήπειρο - Δυτική Μακεδονία με 29% και το χαμηλότερο στο Αιγαίο με 20,6%.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό τοπίο η κυβέρνηση αναζητά υπουργό να… διαχειριστεί το χάος. Και βέβαια είναι προφανές ότι ουδείς επιθυμεί να αναλάβει ένα τέτοιο πόστο και να χρεωθεί το πολιτικό κόστος μιας κατάστασης που δεν έχει φως στην άκρη του τούνελ.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της… τραγωδίας του ελληνικού προβλήματος αρκεί να αναλογιστεί τις προσπάθειες της ΕΛΣΤΑΤ που επιχειρεί να εμφανίσει με αστεία επιχειρήματα μια διαφορετική εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει σήμερα - χωρίς κανένα ίχνος ντροπής -«υποχώρηση» της ανεργίας στο 26,8% για το Μάρτιο, από το 26,9% τον Φεβρουάριο του 2014 και το 27,2% τον Μάρτιο του 2013.

Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΔ, εξίσου περιχαρής ανακοινώνει ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Απρίλιο είναι μειωμένος κατά 2,98% ή κατά 25.452 άτομα από τον Μάρτιο αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη…

Εν μέσω αυτής της δυσμενούς κατάστασης «Ζητείται πρόθυμος υπουργός Οικονομικών». Σύμφωνα με πληροφορίες οι όποιες κρούσεις έχουν γίνει από το Μέγαρο Μαξίμου σε όσους έχουν το… πολιτικό βάρος να σταθούν στο συγκεκριμένο πόστο, έπεσαν στο κενό.

Όλοι γνωρίζουν πως όποιος κάτσει στην καρέκλα δεν θα επανεκλεγεί βουλευτής, ενώ αυτομάτως θα γίνει μισητός στο ευρύ κοινό, αφού τα περιθώρια ελιγμών είναι ελάχιστα. Είναι γνωστό ότι η δημοσιονομική πολιτική χαράσσεται από τον μηχανισμό της τρόικας και εφαρμόζεται κατά γράμμα από το οικονομικό επιτελείο γεγονός που δένει τα χέρια του όποιου υπουργού Οικονομικών.

Άλλωστε μετά τα όσα έγιναν εχθές με την παραίτηση Θεοχάρη ενισχύεται εντόνως το σενάριο να παραμείνει στην θέση αυτή ο Γιάννης Στουρνάρας μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση του χρέους αλλά και μέχρι να εφαρμοστεί το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο.

Τι είπε η Λαγκάρντ στον Στουρνάρα

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν ως ένδειξη εμπιστοσύνης των δανειστών στο πρόσωπο του Στουρνάρα και την απόφαση του ΔΝΤ να μεταθέσει για την επόμενη εβδομάδα την δημοσιοποίηση της έκθεσή του για την Ελλάδα. Άλλωστε δεν είναι τυχαία και η συνάντηση Στουρνάρα – Λαγκαρντ στην Γαλλία όπου σύμφωνα με πληροφορίες η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ διαβεβαίωσε τον Γιάννη Στουρνάρα πως είναι ο μοναδικός άνθρωπος με τον οποίο οι τεχνοκράτες μπόρεσαν να συνεννοηθούν κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης εκφράζοντάς του την αμέριστη εμπιστοσύνη της.

Διαβάστε επίσης:

Ανασχηματισμός: Δεν βρίσκουν υπουργό Οικονομικών

Στουρνάρας: Θέλω και δεν θέλω να φύγω από το υπ. Οικονομικών

ΔΝΤ: Ο Στουρνάρας συναντήθηκε με Λαγκάρντ - Πλήρης επιβεβαίωση του Newsbomb