ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται τα πάνω - κάτω σε ασφαλιστικό και συντάξεις

Έρχονται τα πάνω - κάτω σε ασφαλιστικό και συντάξεις

Καλοκαιρινές ανατροπές για χιλιάδες ασφαλισμένους - θύματα της αδιέξοδης εφαρμογής μνημονιακών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που δεν οδηγούν, παρά στη διαιώνιση ενός μη βιώσιμου χρέους

Το επόμενο βήμα για ασφαλιστικά ταμεία και συντάξεις θα κάνει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, μια περίοδο που οι αντιστάσεις του κόσμου και οι αντιδράσεις των πολιτικών δεν είναι ισχυρές.

Οι αλλαγές αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ενώ «μυρίζουν» ανατροπές σε συντάξεις, εργασιακά, εισφορές και γενικά ο,τι χρειάζεται για να εξυγιανθούν τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν καταρρεύσει, κυρίως μετά τη χαριστική βολή που δέχθηκαν από το PSI.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να έχει ετοιμάσει το σχέδιο για τη βιωσιμότητα των ταμείων. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στην τρόικα και φυσικά να εγκριθεί, με στόχο όλες οι αλλαγές να έρθουν το φθινόπωρο σε ένα νομοσχέδιο.

Ο Ιούλιος θα είναι «καυτός» μήνας, καθώς οι ανατροπές ξεκινούν από την πρώτη κιόλας μέρα. Τότε θα τεθεί σε ισχύ η οριζόντια περικοπή 5,2% στις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, μέτρο που αφορά 1 εκατ. συνταξιούχους.

Τον ίδιο μήνα, θα τεθεί σε εφαρμογή και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%. Η μείωση αναμένεται να φέρει μείωση του κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία, οριακές αυξήσεις σε μερίδα εργαζομένων, αλλά από την άλλη θα δημιουργηθεί νέα τρύπα στα ταμεία των ..ταμείων!

Τον Ιούλιο όμως, θα μας έρθει και το νέο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης φόρου για τους συνταξιούχους, που θα γίνεται σε μηνιαία βάση.

Επίσης, τον ίδιο μήνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και ένα ακόμα ζήτημα που αναμένεται να φέρει ισχυρές αντιδράσεις στα συνδικάτα: ο συνδικαλιστικός νόμος αναμένεται να δημιουργήσει μπαράζ κινητοποιήσεων. Το νέο πλαίσιο θα έρθει σε μορφή νομοσχεδίου τον Οκτώβριο, αφού έχει δώσει το πράσινο φως η τρόικα.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων για το 2014 θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Νέο «ψαλίδι» ακόμα και σε κύριες συντάξεις

Δείτε γιατί καθυστερούν τις συντάξεις μέχρι και τρία χρόνια

«Πάμε φουλ» για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις