ΕΛΛΑΔΑ

Μπλακ άουτ: Κατεβάζουν διακόπτες το βράδυ της Τετάρτης;

Μπλακ άουτ: Κατεβάζουν διακόπτες το βράδυ της Τετάρτης;

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με 48ωρες απεργίες - Στα άκρα η κόντρα με την κυβέρνηση που ετοιμάζει επιστράτευση

Εν μέσω θέρους, ζέστης και τουριστικής περιόδου είναι ορατό το ενδεχόμενο η χώρα να μείνει χωρίς ρεύμα αφού οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ εμφανίζονται ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους απέναντι στην αδιαλλαξία και στα σχέδια της κυβέρνησης για διαχωρισμό και πώληση του 30% της Επιχείρησης.

Εδώ πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι το όλο ζήτημα φαίνεται να προέκυψε μετά από ισχυρές πιέσεις της τρόικα και εντάσσεται στην ολοκλήρωση των 12 προαπαιτουμένων για να ξεκλειδώσουν οι δύο υποδόσεις των δύο δισ. ευρώ.

Από τη μία οι συνδικαλιστές στα «κάγκελα» και από την άλλη η κυβέρνηση να δηλώνει ανυποχώρητη και να στέλνει το σαφές μήνυμα ότι δεν θα αφήσει τη χώρα να βυθιστεί στο σκοτάδι, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εργαζομένων σε περίπτωση που η κατάσταση φτάσει στα άκρα.

Από αύριο, Τετάρτη, προχωρούν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, καθώς ξεκινά η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, εφόσον το νομοσχέδιο κατατεθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι εργαζόμενοι των μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα θα ξεκινήσουν την απεργία.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ "Σπάρτακος" Σάκης Μάστορας, από το βράδυ της ίδιας μέρας οι εργαζόμενοι θα συγκεντρώνονται στις μονάδες όπου εργάζονται, θα ενημερώνονται στις πύλες για τις εξελίξεις, χωρίς να πραγματοποιούν καταλήψεις, και δεν θα προσέρχονται στη δουλειά τους για εργασία.

Οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς:

- ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία),

-Σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου),

-Στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα,

-Στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα,

-Στο υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.

«Σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει παραγωγή ρεύματος θα γίνει απεργία» προσθέτει ο κ. Μάστορας.

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στην οδό Χαλκοκονδύλη, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο δήμος και φορείς της Μεγαλόπολης έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι κινητοποιήσεις δε, αναμένεται, να ξεκινήσουν από την Δυτική Μακεδονία μέσω καταλήψεων στις πύλες των σταθμών παραγωγής στην Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και την Φλώρινα.

DEH

Βούλτεψη: Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα

Για «σαμποτάζ κατά του κράτους» έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο που η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατεβάζει τους διακόπτες, όπως έχει προαναγγείλει.

«Σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει... Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες, αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους 20 εκατ. τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό; Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό» διαμήνυσε στο ΣΚΑΪ, η κ. Βούλτεψη

«Να έχουμε τους συνδικαλιστές να παίρνουν τα χρήματα για να πηγαίνουν ταξίδια; Η ΔΕΗ, δεν ξεπουλιέται ήδη έχει μετόχους εισήχθη στο ΧΑ» σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο ν/σ που κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλέστηκε τόσο το παράδειγμα του ΟΤΕ που λειτουργεί άψογα με ευρωπαϊκό μοντέλο ανταγωνισμού με τους συνδικαλιστές να μην δημιουργούν και πρόβλημα στους πελάτες του, όσο και χωρών όπως η Κούβα και το Περού που νομοθετούν για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η κ. Βούλτεψη εξήγησε ότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ θα χρησιμοποιηθούν από την επιχείρηση για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της στη ΝΑ Ευρώπη κάτι που δεν έχει χρήματα να κάνει σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

«Τρόμος» στην κυβέρνηση - Κίνδυνος για μπλακ άουτ εν μέσω καλοκαιριού

Μητροπολίτης Κοζάνης προς Σαμαρά: Κάντε διάλογο για την «μικρή ΔΕΗ»

Βούλτεψη για ΓΕΝΟΠ: Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα