ΕΛΛΑΔΑ

Χρέη: Μετά την Παναγιά ο... Γολγοθάς! - Σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά

Χρέη: Μετά την Παναγιά ο... Γολγοθάς! - Σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά

Φώτα, νερά, τηλέφωνα, εφορία, τράπεζες, ασφάλειες ΙΧ, τέλη κυκλοφορίας, ανεξόφλητα χρέη μας περιμένουν με το «καλημέρα σας» από το Σεπτέμβρη.

Μια προσευχή, μια ελπίδα κι ένα διάλειμμα ήταν ο φετινός Αύγουστος από τα μπιλετάκια της Δικαιοσύνης και του κρατικού μηχανισμού για χιλιάδες μικροοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, για όσους δεν έχουν πληρώσει ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Για όσους δεν έχουν ασφαλίσει το αυτοκίνητο ή δεν το έχουν περάσει από ΚΤΕΟ και για όσους χρωστούν στις τράπεζες. Κατά τα υπόλοιπα... ο χειμώνας έρχεται νωρίτερα.

Πολλούς από εμάς μας περιμένει Γολγοθάς. Ένας διαφορετικός Γολγοθάς από εκείνον που έμαθαν και τον Σταυρό του προσκυνάνε μια φορά τον χρόνο. Ένας καθημερινός Γολγοθάς επιβίωσης. Είναι ενδεικτικό ότι η Αθήνα άδειασε λόγω Δεκαπενταύγουστου δύο ημέρες πριν. Τα προηγούμενα χρόνια η μεγάλη έξοδος καταγράφονταν πολύ νωρίτερα.

Πλέον, η επιστροφή στην καθημερινότητα μοιάζει περισσότερο με το: ήρθε νωρίτερα ο χειμώνας. Κι ας κάνει ακόμη ζέστη.

Χιλιάδες συμπολίτες μας –πάνω από 300.000- λούζονται τον ιδρώτα ενός ανεκτέλεστου εντάλματος λόγω οφειλής σε ασφαλιστικό ταμείο ή κάποιας ανεκτέλεστης ποινής λόγω του πλημμελήματος του... χρέους. Κλέφτες δεν είναι, όπως έχουμε συνηθίσει να ξέρουμε τους κλέφτες, αλλά είναι συνάνθρωποι μας που αδυνατούν να πληρώσουν αυτά που χρωστάνε. Είναι η λεγόμενη «μαρίδα» της Ελλάδας, καθώς πια οι «μικρομεσαίοι» σε «μαρίδα» έχουν μετατραπεί. Η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών έχει ανοίξει επικίνδυνα και κάνει ασύλληπτους αποκλεισμούς. Το επόμενο στάδιο είναι ο «γόνος» και μετά η εξαφάνιση.

Χωρίς βενζίνη, δίχως ασφάλιση και ΚΤΕΟ!

Η κατάσταση είναι τραγική ή τραγελαφική για ορισμένους. Αν η τιμωρία της πάλε ποτέ μεσαίας τάξης που κυκλοφορούσε με «Καγιέν» είναι να προσπαθεί να βγάλει την Εθνική Αθηνών Κορίνθου βάζοντας βενζίνη 15 και 20 ευρώ, τότε επετεύχθη... Μεγάλο ποσοστό πια των συμπολιτών μας ούτε βάζει βενζίνη, ούτε πλένει το αυτοκίνητο. Πέντε με δέκα ευρώ για να ξεδιψάσει το ντεπόζιτο και «έχει ο Θεός». Ο Θεός της Ελλάδας μήπως;
Σε ότι αφορά στα ανασφάλιστα οχήματα, αυτά σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία αγγίζουν τα 800.000 και τα οχήματα δημόσια και ιδιωτικά που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ υπολογίζονται στα 2 εκατομμύρια. Οι μηχανές υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο! Πόσα χάνει το δημόσιο από την αδυναμία των οδηγών να περάσουν ΚΤΕΟ το αυτοκίνητό ή το μηχανάκι τους; Κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Τσιγάρα και ουίσκι από Βουλγαρία...

Δεκαπενταύγουστος ήταν που καπνίσαμε τσιγαράκι με σχεδόν ένα ευρώ λιγότερο από τη Βουλγαρία και ήπιαμε ποτό δέκα ευρώ φθηνότερο το μπουκάλι. Κι αυτό από τη Βουλγαρία. Απ' ότι μαθαίνουμε οι παραγγελίες στα κεντρικά της χώρας έχει κάνεις τους «βόρειους» που έτσι κι αλλιώς πηγαινοέρχονται για «ανεφοδιασμό» στα Βαλκάνια, να αναθαρρήσουν ως προς το περιθώριο κέρδους. Δεν είναι αστείο. Πραγματικότητα είναι. Ακόμη κι αν ζεις στην Αθήνα μπορείς να παραγγείλεις μέσω γνωστού κυκλώματος από Βουλγαρία ότι η Ελλάδα πουλάει ακριβά. Τόσο απλά είναι τα πράγματα...

Εισπρακτικές και δόξα ο Θεός!

Δεν είναι αστείο. Πραγματικότητα είναι ότι μετά την Παναγιά κάποιοι προγραμμάτισαν νωρίτερα τον Γολγοθά για χιλιάδες ασφαλισμένους στα ταμεία και συγκεκριμένα στον ΟΑΕΕ όπου και εντοπίζεται η μεγάλη πληγή ( η μαύρη τρύπα φαίνεται να ξεπερνά τα 7 δις., ευρώ).
Ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε να ασχολείται με το πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα για να πληρωθούν, ασχολείται όπως μαθαίνουμε με τον τρόπο πληρωμής τους, βλέπε: εισπρακτικές εταιρείες από τη μία κι από την άλλη τα δικαστήρια που αποφασίζουν καθημερινά την φυλάκιση εκατοντάδων συμπολιτών μας για κάποιο πλημμέλημα, όπως ευτυχώς θεωρείται ένα μικροχρέος σε ασφαλιστικό ταμείο. Το επόμενο βήμα των «σοφών» θα είναι να το μετατρέψουν σε κακούργημα!!!

Η κατάσταση είναι τραγελαφική. Από τη μία μας πλασάρουν ότι η τρόικα πιέζει να αναλάβουν τα χρέη των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι εισπρακτικές εταιρείες κι από την άλλη τα δικαστήρια χώνουν ποινές σε όποιον κακομοίρη έστω και αποδεδειγμένα δεν έχει να πληρώσει.

Η θα πρέπει να γεμίσουν τη χώρα φυλακές ή να βρεθεί μία ρεαλιστική λύση ώστε και το κράτος να μη χάνει έσοδα, αλλά ούτε και η «μαρίδα» -δηλαδή όλοι εμείς οι πολλοί- να πεθάνουμε πριν την ώρα μας.

Οι ασφαλισμένοι (;) του ΟΑΕΕ

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ). Πολλές κατηγορίες επαγγελματιών αυτού του ασφαλιστικού ταμείου έχουν δει όχι μόνον τα οικονομικά τους το τελευταίο διάστημα να καταρρέουν, αλλά κυρίως το επάγγελμα τους να χτυπιέται από πεντακόσιες μεριές λόγω της οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι βιοτέχνες, αλλά και οι αρχιτέκτονες που δε διαθέτουν δικό τους γραφείο ή δεν εργάζονται σε κάποια μεγάλη εταιρεία. Εδώ επικρατεί κόλαση! Ας μη συζητήσουμε για τους εμπόρους οι οποίοι ίσως είναι η μόνη επαγγελματική ομάδα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει με όποιο νόμιμο τρόπο την καταστροφή της.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Καβάλας Παναγιώτης Αρσονιάδης, μαζί με 2 δικηγόρους κατέθεσε προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ για τη θεώρηση των βιβλίων ασθενείας.
Μόνον στον ΟΑΕΕ τα χρέη φτάνουν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά από τόσα χρόνια Μνημονίου και τιμωρητικών μέτρων είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση δε μπόρεσε να βρει λύση στο πρόβλημα.

Ούτε οι πολύ αυστηρές ποινές λύνουν το πρόβλημα, ούτε η έκδοση ενταλμάτων λύνει το πρόβλημα, ούτε να σέρνονται οι άνθρωποι στα κρατητήρια για ένα χρέος στο ασφαλιστικό ταμείο λύνει το πρόβλημα την ίδια ώρα που άλλες κραυγαλέες υποθέσεις στη δικαιοσύνη έχουν περάσει και δεν... έχουν σπάσει τα' αυγά.

Τώρα μελετάται η απόδοση... «ευθυνών» στις εισπρακτικές εταιρείες. Προφανώς της τρόικας για να μην πούμε της κυβέρνησης δεν της έφταναν οι χιλιάδες αυτοκτονίες μέχρι σήμερα και θέλει διά της ατόπου απαγωγής να προσθέσει κι άλλες. Αν δεν είναι έτσι, στ' αλήθεια πως είναι; Την ώρα που η ανεργία κοντεύει στο 30% το πρόβλημα δεν είναι ο πελάτης που φτάνει στο ταμείο και δεν έχει να πληρώσει.
Από την αρχή της κρίσης, το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.

Αν χρωστάς στη ΔΕΗ διάβασε...

Αν δεν έχεις πληρώσει δύο λογαριασμούς στη ΔΕΗ στον επόμενο λογαριασμό σου επισημαίνεται : προειδοποίηση διακοπής. Αν είσαι κακομοίρης, όπως πια είμαστε οι περισσότεροι σ' αυτή τη χώρα και στο πορτοφόλι δεν έχεις φράγκο σπεύδεις να δανειστείς τίποτα ψιλά για να κάνεις μία μικρορύθμιση και να γλιτώσεις τη διακοπή ή την απειλή της που λέει ο λόγος. Πάντως, μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο η Νέα Δημοκρατία (ο βασικός πυλώνας της κυβέρνησης) χρωστούσε στη ΔΕΗ 461.322 ευρώ. Κι όχι 150 που χρωστάς εσύ κι εγώ κορόιδο και κανείς δεν τις είχε κόψει το ρεύμα.

ΕΥΔΑΠ

Η μόνη δημόσια επιχείρηση που έχει δείξει ανθρώπινο πρόσωπο φαίνεται να είναι η ΕΥΔΑΠ με την πρόσφατη ανακοίνωσή της να είναι ανακούφιση για χιλιάδες καταναλωτές νερού: σταματά την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών έως 3000 μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Την απόφαση έλαβε το διοικητικό συμβούλιο εξαιτίας της «δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας» που επικρατεί στη χώρα μας.
Κι αν χρωστάς λίγα χρήματα στον λογαριασμό του νερού, έχει υπ' όψιν σου ότι οι οφειλές του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ φτάνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Όχι πως αυτό απαλύνει το χρέος ή το... άγχος σου. Απλά για να ξέρεις τι γίνεται στη χώρα σου-μας.

Αυτό ήταν ένα μόνο δείγμα της καθημερινότητας μας. Αυτής που προσπαθεί να περιορίσει με κατασταλτικούς μηχανισμούς η τρόϊκα μέσω κυβέρνησης και η κυβέρνηση μέσω τρόϊκας. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη τώρα που ξεκινούν και τα σχολεία με χιλιάδες οικογένειες να μην έχουν ούτε τα απαραίτητα. Ιδωμεν...

Διαβάστε επίσης:

Πουλάνε ΟΑΕΔ και ΙΚΑ σε ξένους

Παίρνουν πίσω τα επιδόματα θέρμανσης και τέκνων