ΕΛΛΑΔΑ

Αλαλούμ με τις μετεγγραφές των φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αλαλούμ με τις μετεγγραφές των φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Κύμα μετεγγραφών αναμένεται στα κεντρικά ΑΕΙ μετά τη χαλάρωση των προϋποθέσεων για τις μετεγγραφές φοιτητών.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, οι πρωτοετείς φοιτητές εγγράφονται στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που πέτυχαν να περάσουν και δηλώνουν ταυτόχρονα την πρόθεση τους να πάρουν μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Εθνος, σε λίγες ημέρες σχεδόν 40.000 πρωτοετείς αναμένεται να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να μετεγγραφούν σε αντίστοιχα τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Από αυτούς, εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να μετεγγραφούν περίπου οι 20.000, δηλαδή σχεδόν το 30% των πρωτοετών θα μετακινηθεί σε άλλο ίδρυμα και διαφορετική πόλη.

Είναι ενδεικτικό ότι 15 τμήματα κεντρικών ΑΕΙ θα δεχθούν πρόσθετο αριθμό φοιτητών λόγω μετεγγραφών από συνολικά 80 τμήματα που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα.

Τα τμήματα πληροφορικής του ΚΕΠΑ, οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων, αρχιτεκτόνων μηχανικών και οικονομικών επιστημών στην Αθήνα είναι στην κορυφή των προτιμήσεων όσων ζητούν μετεγγραφή. Αυτά τα τμήματα έχουν δεχθεί κατά μέσο όρο περίπου 5.000 αιτήσεις για μετεγγραφή.

Μεγάλη η ζήτηση και στα παιδαγωγικά τμήματα, το τμήμα φυσικής, το τμήμα φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών με περισσότερες από 2.500 αιτήσεις, ενώ στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης το τμήμα μαθηματικών συγκεντρώνει σχεδόν 4.000 αιτήσεις.

Ουσιαστικά μετά την κατάθεση περίπου 40.000 αιτήσεων το 1/3 των πρωτοετών θα αλλάξει σχολή με αποτέλεσμα να έρθουν τα πάνω κάτω στους προϋπολογισμούς δεκάδων τμημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Λαμία: Άνοιξαν οι ουρανοί - Πλημμύρισαν οι δρόμοι