ΕΛΛΑΔΑ

Συντάξεις: Στάση πληρωμών για να αποφευχθούν τα χειρότερα;

Συντάξεις: Στάση πληρωμών για να αποφευχθούν τα χειρότερα;

Aτυπη οδηγία για στάση πληρωμών έχει απευθύνει εδώ και 25 μέρες το Υπουργείο Εργασίας προς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Την ίδια ώρα μπλοκάρονται παροχές στο ΙΚΑ, ενώ καθυστερεί επ’ αόριστον η απόφαση για το συντελεστή βιωσιμότητας των ταμείων πρόνοιας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση των εφάπαξ. Κοινή συνισταμένη αυτών των κινήσεων τακτικής είναι η κυβέρνηση να πάρει πίστωση χρόνου και να μην απαιτηθεί εξαγγελία νέων μειώσεων σε παροχές μέχρι τις φημολογούμενες πρόωρες εκλογές η την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας.

Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αποφύγει την όποια αναφορά σε περικοπές προκειμένου να μη πυροδοτήσει το πολιτικό κλίμα και να συσπειρώσει κοινοβουλευτικές δυνάμεις με αντιμνημονιακό προσανατολισμό.
Αντίθετα θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης επιχορήγησης των ταμείων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Η κρατική επιχορήγηση θα αποτελέσει μέρος των εσόδων των ταμείων και θα περιορίσει τα ελλείμματά τους ώστε να αποφευχθούν νέες μειώσεις.

Συγκεκριμένα , με στόχο τη συγκράτηση δαπανών ,οι υπηρεσίες του ενιαίου επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑ) έχουν σταματήσει να ασχολούνται με την έκδοση συντάξεων το τελευταίο διάστημα , δίνοντας προτεραιότητα στην αλληλογραφία μεταξύ των ταμείων για υποθέσεις διαδοχικής ασφάλισης. Και αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς η διοίκηση του ΕΤΕΑ μελετούσε το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επικουρικών της τάξης του 3% τον Οκτώβριο για 1.062.000 συνταξιούχους οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί οριζόντια περικοπή κατά 5,2%.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.