ΕΛΛΑΔΑ

Μια …Ελλάδα «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα

Μια …Ελλάδα «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα

Τουλάχιστον 200.000 πολίτες συμμετέχουν στην μεγαλειώδη συγκέντρωση - Δείτε LIVE εικόνα...

Επιμέλεια: Ε. Μιχαλούδη

Η Ελλάδα χτυπά στη καρδιά της … χώρας, τη πλατεία Συντάγματος! Εδώ που δονείται η φωνή των «αγανακτισμένων» πολιτών οι οποίοι έχουν συρρεύσει από κάθε γειτονιά της επικράτειας με ότι μέσο διέθεταν. Η σημερινή ημέρα μάλιστα είναι γιορτινή καθώς σήμερα Κυριακή 5 Ιουνίου το κάλεσμα είναι πανευρωπαϊκό.

Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, το στοίχημα έχει κερδηθεί καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το πλήθος του κόσμου ξεπερνά τις 200.000!

Με τους γνώριμους ήχους της άδειας κατσαρόλας, τα γνώριμα συνθήματα («έξω οι κλέφτες» κ.α.), τα ευφάνταστα αντικυβερνητικά πανό και τις εκκεντρικές και μη εμφανίσεις πολιτών, η καρδιά της Αθήνας χτυπά στον ρυθμό των «αγανακτισμένων» για δωδέκατη ημέρα. Το ίδιο σκηνικό φυσικά θέχει στηθεί και σε δεκάδες επαρχιακές πόλεις.

Δυναμικό παρόν δίνουν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται παραταγμένοι γύρω από την Βουλή, μετά τα πρόσφατα γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του Κοινοβουλίου. Μάλιστα, λόγω του μεγάλου όγκου των συγκεντρωμένων, έχουν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα περιμετρικά του κοινοβουλίου προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν εισβολή πολιτών και την αποφυγή επεισοδίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, την προηγούμενη Κυριακή περισσότεροι από 100.000 πολίτες συγκεντρωθήκαν μπροστά από την Βουλή, ρεκόρ που φιλοδοξούν να ξεπεράσουν οι «αγανακτισμένοι» και να μετρηθούν στους…300.000!

Ο παλμός είναι δυναμικός, το πλήθος ετερόκλιτο -από πολύ μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους- ενώ όλοι οι γύρω δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι ασφυκτικά από εκατοντάδες κόσμου. Πάντως, η σημερινή συγκέντρωση θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω ίντερνετ σε γιγαντοοθόνη στην κεντρική πλατεία της Ισπανίας.

Ανάμεσα στα πλακάτ, διακρίνονται σημαίες από τις χώρες των ...PIGS Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία αλλά και αυτές από την Αίγυπτο, τη Τυνησία, τη Πορτογαλία και την Αργεντινή.

Από την επαρχία στο Σύνταγμα με κάθε μέσο!
Με πούλμαν και ότι άλλο μέσο υπάρχει διαθέσιμο κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας από διάφορα μέρη της χώρας οι «αγανακτισμένοι» της επαρχίας. Το κάλεσμα έγινε μέσω Facebook, όπου οι διοργανωτές καλούσαν τους πολίτες από όλη την Ελλάδα να δώσουν δυναμικό παρόν στην πλατεία Συντάγματος. Οπερ και εγένετο!

Οι «αγανακτισμένοι» είναι αποφασισμένοι να δώσουν ένα ηχηρότατο μήνυμα προς τους κυβερνώντες αλλά και σε κάθε πολιτικό ον που «κατοικεί» εντός των παλαιών ανακτόρων που εδώ και 12 ημέρες έχει γίνει το επίκεντρο τόσων αποδοκιμασιών.

Εν τω μεταξύ, ένταση μεταξύ πολιτών και αστυνομικών σημειώθηκε λίγο πριν τις 20:00 στη συμβολή των οδών Κουμπάρη και Βασ. Σοφίας λόγω της απόφασης της ΕΛ.ΑΣ. να αποκλείσει τους δρόμους γύρω από τη πλατεία Συντάγματος με κλούβες των ΜΑΤ δυσχεραίνοντας έτσι τη πρόσβαση σε αυτή.

Στην αγανακτισμένη αντίδραση ορισμένων διαμαρτυρόμενων για την κίνηση αυτή, οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα. Επεισόδιο που ευτυχώς εκτονώθηκε και έληξε μέσα σε λίγα λεπτά.

Οδόφραγμα της Αστυνομίας στην οδό Μέρλιν

Κλούβες των ΜΑΤ στην Ακαδημίας

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν ακόμα και την Αριστοτέλους
Χιλιάδες Θεσσαλονικείς έχουν κατακλύσει το χώρο γύρω από τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, καθώς σε εξέλιξη είναι η διαμαρτυρία των «αγανακτισμένων». Στην πρωτοφανή για τα χρονικά της πόλης συγκέντρωση συμμετέχουν ακόμα και μοτοσικλετιστές αλλά και ποδηλάτες.
Και στη συμπρωτεύουσα οι διαμαρτυρόμενοι χτυπούν κατσαρόλες και άλλα μαγειρικά σκεύη, καλώντας όλο και περισσότερους πολίτες να συμμετάσχουν στην ανοιχτή γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα.

Τα κυρίαρχα μηνύματα που δίνουν το παλμό αναφέρονται κατά της μνημονιακής πολιτικής.

Ηράκλειο: Η μεγαλύτερη συγκέντρωση από το ‘81!

«Βούλιαξε» η πόλη του Ηρακλείου από τους κρητικούς «αγανακτισμένους» σε μια συγκέντρωση που δεν έχει προηγούμενο! Χιλιάδες κόσμου παραμένει συγκεντρωμένο στην πλατεία Ελευθερίας και εκφράζει με ποικίλους τρόπους την αγανάκτηση του.

Και εδώ, δυναμική είναι και η παρουσία δικυκλιστών που με τη παρουσία και τα κορναρίσματά τους δίνουν ένα ακόμα πιο ηχηρό παρόν στη διαμαρτυρία.

Πάτρα: Έβγαλαν και τα άρματα του καρναβαλιού!
Η αγανάκτηση περισσεύει και στην Πάτρα. Η Αχαϊκή πρωτεύουσα ζει στο ρυθμό των «αγανακτισμένων» και του …ετεροχρονισμένου καρναβαλιού καθώς στο πλευρό των πατρινών ρίχτηκαν και τα άρματα των αποκριών!

Υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας, το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό ραντεβού των Αγανακτισμένων κορυφώνεται και στην μεγάλη αυτή επαρχιακή πόλη, μέσα από μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά του μνημονίου και των σκληρών μέτρων λιτότητας.

Από της 18:00 το απόγευμα χιλιάδες πατρινοί έχουν οικειοποιηθεί την πλατεία Γεωργίου ενώ το σύνθημα είχε δοθεί νωρίτερα μέσω του Facebook για δυναμικό παρόν.

Της Λαμίας το ποτάμι που το λένε… «αγανακτισμένοι»

Πιστοί στο ραντεβού τους και σήμερα οι κάτοικοι της Λαμίας δίνουν βροντερό παρόν στο κέντρο της πόλης τους, στην καθιερωμένη συνάντηση των «αγανακτισμένων».

Στο πλευρό τους και οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων οι οποίοι απέκλεισαν με τα φορτηγά το κέντρο της Λαμίας, δημιουργώντας ένα κομφούζιο.

Φυσικά τα συνθήματα που ακούγονται είναι κατά του μνημονίου κυριαρχούν ενώ συγχρόνως ερασιτεχνικά καλλιτεχνικά σχήματα έχουν ξεκινήσει από το απόγευμα να δίνουν συναυλίες.