ΕΛΛΑΔΑ

Πέφτουν οι βάσεις στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές

Πέφτουν οι βάσεις στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές

Μέχρι και 200 μόρια αναμένεται να πέσουν οι βάσεις στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές...

Μέχρι και 200 μόρια αναμένεται να πέσουν οι βάσεις στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα βαθμολογίες των υποψηφίων των πανελλαδικών.

Στα μαθήματα που πολλοί μαθητές πόνταραν να πιάσουν υψηλές βαθμολογίες δεν τα κατάφεραν, μιας και τα θέματα είχαν πολλές απαιτήσεις, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται λιγότερα άριστα γραπτά, δηλαδή 18 – 20. Το φαινόμενο των χαμηλών βαθμολογιών παρατηρήθηκε στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, στα Μαθητικά Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης, στη Φυσική Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης και στα Αρχαία Ελληνικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

Ανάλογες των περσινών είναι οι βαθμολογίες στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα αυξημένης βαρύτητας του 5ου Επιστημονικού Πεδίου), στη Γλώσσα Γενικής Παιδείας, στη Χημεία της Θετικής Κατεύθυνσης και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας.

Οι χαμηλές επιδόσεις των μαθητών προδιαγράφουν την πτώση των βάσεων εισαγωγής σε σχολές που απαιτούν περισσότερα από 18.000 µόρια.

Ωστόσο αυτό δεν προϋποθέτει και την πτώση στα πολύ χαμηλόβαθμα καθώς η φετινή μείωση των θέσεων εισακτέων κατά περίπου 10.000 σε συνδυασµό µε την «εξαφάνιση» από το πεδίο των πανελληνίων εξετάσεων περίπου 5.000 δυνάµει χαµηλόβαθµων υποψηφίων προλειαίνει το έδαφος για άνοδο..

Για φέτος λοιπόν αναμένεται:
• Πτώση στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου από 50-200 μόρια.
• Πτώση των βάσεων στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου από 30-100 μόρια.
• Πιθανή άνοδος στα ξενόγλωσσα τμήματα Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής Φιλολογίας.
• Μείωση των θέσεων εισαγωγής στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ, η οποία με τη σειρά της προλειαίνει το έδαφος για άνοδο των βάσεων εισαγωγής στα ΤΕΙ.
• Εισαγωγή σε αρκετές σχολές κυρίως των ΤΕΙ με βαθμολογίες κάτω από τη βάση, ωστόσο αυτές θα είναι λιγότερες από πέρσι και θα αφορούν πολύ λιγότερους υποψήφιους.

Με πληροφορίες από «Τα Νέα»