ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο: Οι Αγανακτισμένοι ξανά στο Σύνταγμα

Βίντεο: Οι Αγανακτισμένοι ξανά στο Σύνταγμα
Άντεξαν οι Αγανακτισμένοι - Επέστρεψαν στο Σύνταγμα, μετά τα επεισόδια

Χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση οι Αγανακτισμένοι άκουσαν την είδηση για τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης που εξήγγειλε στο διάγγελμα ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Στο πλευρό των Αγανακτισμένων βρίσκονται γνωστοί καλλιτέχνες που ανεβαίνουν στην αυτοσχέδια σκηνή που έχει στηθεί στην πλατεία και με τα τραγούδια τους συνοδεύουν τις φωνές των οργισμένων πολιτών.

Νωρίτερα, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης χημικών, η ατμόσφαιρα στο κέντρο ήταν αποπνικτική με συνέπεια αρκετός κόσμος να αποχωρήσει, προσωρινά όπως αποδείχθηκε, καθώς με τη λήξη των επεισοδίων οι περισσότεροι επέστρεψαν ... Η αστυνομία προχώρησε σε 16 συλλήψεις και 25 προσαγωγές.

Στο μεταξύ, χωρίς να δοθεί περαιτέρω συνέχεια έληξε μικροεπεισόδιο που δημιουργήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην πλατεία Συντάγματος.

Δύο νεαροί ανέβηκαν στη στάση του λεωφορείου και άρχισαν να ρίχνουν προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ , ένα είδος πυροτεχνημάτων που είχαν στα χέρια τους.

Κάποιοι που βρίσκονταν κοντά στο σημείο, προφανώς «Αγανακτισμένοι», πλησίασαν τους δύο νεαρούς και τους ζήτησαν ταυτότητες σε μια προσπάθεια να τους σταματήσουν.

Οι νεαροί αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους. Μάλιστα, ο ένας κατάφερε και το έσκασε, ενώ ο δεύτερος έδειξε μετά από λίγα δευτερόλεπτα το διαβατήριό του, από το οποίο προέκυπτε ότι είναι υπήκοος Αυστρίας.

Στη συνέχεια έφυγε και ο δεύτερος νεαρός και το επεισόδιο έληξε εκεί χωρίς να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το χρονικό των επεισοδίων


10:00 Χιλιάδες αγανακτισμένοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το χώρο του κοινοβουλίου, ανταποκρινόμενοι πλήρως στο σημερινό κάλεσμα για αποκλεισμό της Βουλής

Λίγο μετά τις 10:00, απειλήθηκε ένταση στο ύψος της Ρηγίλλης επί της Β. Κωνσταντίνου, όταν εντόπισαν ομάδα βουλευτών που προσπαθούσε να εισέλθει εντός του κοινοβουλίου. Άνδρες των ΜΑΤ κατάφεραν και απώθησε τον αγανακτισμένο κόσμο, πριν ευτυχώς λάβουν διαστάσεις τα επεισόδια. Οι αστυνομικοί άνοιξαν το δρόμο επιτρέποντας στους βουλευτές να περάσουν προς το Σύνταγμα.
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και διαδηλωτών μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τα οποία εκτονώθηκαν σχεδόν αμέσως.

12:00 Το τείχος της αστυνομίας γύρω από τη Βουλή πολιορκείται αυτή την ώρα από το μαινόμενο πλήθος που προσπαθεί να το ρίξει. Με ρίψεις χημικών απαντούν οι αστυνομικές δυνάμεις.

12:40 Ορδές κόσμου "έσπασαν" τον αστυνομικό κλοιό στη Ρηγίλλης με αποτέλεσμα να βρίσκονται μια ανάσα από το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο. Το "τανκ" της αστυνομίας, η Αύρα σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει το οργισμένο πλήθος.

13:00 Επεισόδια σημειώνονται μεταξύ ομάδας αναρχικών και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων στην οδό Κριεζώτου.

13:00 Ένταση έξω από τη Βουλή. Διαδηλωτές εκτοξεύουν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες απαντούν με εκτεταμένες χρήσεις χημικών και δακρυγόνων.

13:55 Στο ιατρείο της Βουλής μεταφέρθηκε ένας 25χρονος διαδηλωτής που τραυματίστηκε σε επεισόδια μπροστά από τη Βουλή πιθανότατα από φωτοβολίδα.

14:50 Έκρυθμη η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, σπάζοντας την ούτως ή άλλως εύθραυστη ηρεμία που επικράτησε για λίγη ώρα. Γύρω στις 14:45 η ένταση μεταφέρθηκε στη Βασ. Κωνσταντίνου όπου ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με διμοιρίες των ΜΑΤ.

15:50 Καπνοί βγαίνουν από την πλατεία Συντάγματος. Ομάδες νεαρών καίνε σωρούς από ξύλα και κάδους απορριμμάτων, ενώ έχουν σπάσει μάρμαρα από την πλατεία.

16:05 Επιχείρηση της αστυνομίας στην πλατεία Συντάγματος, στη Σταδίου και τη Βουκουρεστίου. Εκτεταμένη χρήση χημικών από τους άνδρες των ΜΑΤ.

16:15 Οι κουκουλοφόροι προσπαθούν να διαλύσουν την ειρηνική διαδήλωση των Αγανακτισμένων. Ένταση μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών με κουκουλοφόρους να επιτίθενται σε αστυνομικές δυνάμεις με καδρόνια και πέτρες.

16:25 Ομάδα διαδηλωτών κατευθύνεται προς το Πολυτεχνείο.

16:33 Πλήθος πολιτών ανεβαίνει και πάλι από την Ερμού προς τη Βουλή. Εκκλήσεις και από τα μεγάφωνα για να μην φύγει ο κόσμος. Εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ. Κάποιοι από τους διαδηλωτές μπήκαν στο ΜΕΤΡΟ για να μπορέσουν να αναπνεύσουν. Το πλήθος των διαδηλωτών κατέστρεψε τις σκηνές στην πλατεία Συντάγματος, στην προσπάθεια του να ανέβει προς τη λεωφόρο Αμαλίας.

Αγανακτισμένη και η …ΕΛ.ΑΣ.

Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί και 32 διμοιρίες των ΜΑΤ από Αθήνα και επαρχία βρίσκονται στην πρωτεύουσα για τη σημερινή διαδήλωση. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε ο φράχτης που τοποθετήθηκε περιμετρικά της Βουλής, προκειμένου να αναχαιτίσει τους διαδηλωτές. Παράλληλα, στήθηκαν κλούβες σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, ιδιαίτερα στους δρόμους που οδηγούν προς την Ηρώδου Αττικού, όπου βρίσκονται το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα για «προληπτικούς» λόγους, επιστρατεύθηκε και το Αύρα.

Πρόκειται για ένα τύπου τανκ με εκτοξευτήρες νερού και ...χρώματος το οποίο κινείται πάντα με τη συνοδεία διμοιριών και αποτελεί τον νέο μηχανισμό καταστολής των επεισοδίων αλλά και περιορισμού των καταστροφών που μπορεί να προκληθούν στο κέντρο της Αθήνας.

Το ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης του Συντάγματος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη Γενική Απεργία και διαδηλώνουμε ειρηνικά. Στις 15 Ιουνίου δεν εργαζόμαστε και δεν καταναλώνουμε. Συντονιζόμαστε με όλους τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μεσοπρόθεσμο, με τους απεργούς και τα σωματεία τους, με τις λαϊκές συνελεύσεις, με τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Καλούμε τους καλλιτέχνες να πλαισιώσουν την κινητοποίηση, να κατέβουν στους δρόμους μαζί μας και να δώσουν το δικό τους χρώμα».