ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα ψήφος εμπιστοσύνης, έξω ένταση

Μέσα ψήφος εμπιστοσύνης,  έξω ένταση
Ένταση έφερε στους «αγανακτισμένους» η παροχή ψήφου εμπιστοσύηνης στην κυβέρνηση...

Η ηρεμία επικρατεί αυτή τη στιγμή, λίγο πριν τις 3:45 τα ξημερώματα, στην πλατεία Συντάγματος.

ΟΙ «Αγανακτισμένοι» εξακολουθούν να βρίσκονται έξω από τη Βουλή και μετά την ένταση που επικράτησε, μεταξύ συγκεντρωμένων και αστυνομικών, οι διαδηλωτές συνέχισαν ειρηνικά τη διαμαρτυρία τους, με μουσική και όργανα, καθώς οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ αποχωρησαν και αυτές.

Είχαν προηγηθεί επεισοδιακές καταστάσεις με πολλούς από τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα να εκδηλώνουν την οργή τους, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί από τη Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι και μπροστά από το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετάνιας και από την πλατεία Συτνάγματος μέχρι και τις σκάλες του Μετρό, σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τον κόσμο, που φώναζε εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι «αγανακτισμένοι» εκτός από την κυβέρνηση έδωσαν ψήφο μη εμπιστοσύνης και στους αστυνομικούς, στους οποίους εξαπέλυαν ύβρεις επειδή, για ένα ξεροκόμματο, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, υπερασπίζουν τους πολιτικούς και κτυπούν τον κόσμο.

Οι διαδηλωτές πετούσαν ότι έβρισκαν μπροστά τους, μπουκάλια, κουτάκια μπύρας, πέτρες κ.α. και φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Δίπλα στους συγκεντρωμένους που έδωσαν απόψε με έντονο τρόπο μη ψήφο εμπιστοσύνης βρέθηκε ο γνωστός σκύλος λουκάνικος, που συμπαραστάθηκε στις διαμαρτυρίες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή, προκλήθηκαν μικροεπεισόδια με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν και να πετούν αντικείμενα προς την πλευρά των αστυνομικών.

Οι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν ακροβολισμένες γύρω από τη Βουλή έκαναν ρήψεις χημικών και δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν τους «αγανακτισμένους», οι οποίοι μετά από λίγο σταμάτησαν.

Κατά την ώρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμαζαν έντονα τους πολιτικούς.

Συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές σε κάθε θετική ψήφο βουλευτή, το όνομα του οποίου ακουγόταν από μεγάφωνο που έχει στηθεί έξω από το κοινοβούλιο, φώναζαν «ανεπιθύμητος».

Μάλιστα, με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας δημιουργήθηκε μικροένταση μπροστά στο φράκτη, που είναι τοποθετημένος για να εμποδίζει την πρόσβαση στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

Ειδικότερα, μερίδα συγκεντρωμένων άρχισε να εκτοξεύει μπουκάλια με νερό προς το εσωτερικό του προαυλίου του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, το περιστατικό διήρκεσε για λίγα λεπτά, καθώς τα πνεύματα ηρέμησαν με την επέμβαση των ψυχραιμότερων.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι παρά την ψήφο μη εμπιστοσύνης, η πλειονότητα των «αγανακτησμένων» δεν επιθυμεί όξυνση και επεισόδια, αλλά,αντιθέτως, όλα να κυλήσουν ειρηνικά.

Έτσι, η ομάδα ψυχραιμίας των αγανακτησμένων βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή και μάλιστα, δύο φορές κατάφερε να αποτρέψει την εισβολή στη Βουλή, από τις οδούς Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας, μερίδας διαδηλωτών.

Σημειώνεται, όιτ η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς στο εσωτερικό του κοινοβουλίου διεξήχθη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία.

Έξω οι αγανακτισμένοι «έστησαν» τις δικές τους κάλπες, για τη …μη ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ομάδα νεαρών επιχείρησε να υψώσει την ελληνική σημαία στο σημείο όπου έχει στηθεί για μία ακόμα φορά ο σιδερένιος φράχτης, ώστε να κρατάει μακριά από τη Βουλή τους διαδηλωτές. Αστυνομικοί κατέβασαν τη σημαία με αποτέλεσμα να προκληθεί προς στιγμήν ένταση, ωστόσο το επεισόδιο έληξε αμέσα.

Νωρίτερα, αγανακτισμένος διαδηλωτής πήδηξε τα κάγκελα προκειμένου να εισέλθει στο κοινοβούλιο, ωστόσο οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στην περιοχή, τον απέτρεψαν.