ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα η απειλή του E-coli

Στην Ελλάδα η απειλή του E-coli
Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας...

Η απειλή του E-coli ήλθε και στην Ελλάδα, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli εντοπίστηκε σε καταψυγμένο κιμά από βοδινό κρέας και κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας, με την επωνυμία προϊόντος Marvest που ήλθαν στη χώρα μας από τη Γερμανία. Τα μολυσμένα τρόφιμα εντοπίστηκαν σε έρευνες στη βόρεια Ελλάδα.

Διακινήθηκαν από 2 γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελληνική εταιρεία LIDL Hellas & ΣΙΑ Ο.Ε.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων απαίτησε την άμεση ανάκληση και απόσυρση του συνόλου των παραπάνω προϊόντων και συνιστά την αποφυγή της κατανάλωσης τους.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων ο ορότυπος του βακτηρίου είναι διαφορετικός από τον Ο104, που προκάλεσε πρόσφατα τις θανατηφόρες επιδημίες σε Γερμανία και Γαλλία.

Πάντως συνεχίζεται ο εργαστηριακός έλεγχος για την πλήρη ταυτοποίηση των τοξινών του συγκεκριμένου στελέχους.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ συνιστά

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει, σε κάθε περίπτωση, την ανάγκη τηρήσεως των απαραίτητων κανόνων υγιεινής κατά τη διάρκεια χειρισμού και κατανάλωσης τροφίμων και συνιστά:

1) Την υγιεινή των χεριών κατά τον χειρισμό των τροφίμων, πριν από την κατανάλωση τροφής και μετά από την χρήση τουαλέτας.

2) Το καλό μαγείρεμα των τροφών (θερμοκρασία > 70 βαθμών για περισσότερο από 2 λεπτά).

3) Τον διαχωρισμό ωμών από μαγειρεμένα τρόφιμα και ιδιαίτερα την προσοχή στον ξεχωριστό χειρισμό των ωμών κρεάτων από ωμά λαχανικά.

Σε περίπτωση που καταναλωτές των παραπάνω προϊόντων εμφανίσουν κλινική συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας συστήνεται η επικοινωνία με γιατρό.