ΕΛΛΑΔΑ

Στο «κόκκινο» η εγκληματικότητα

Στο «κόκκινο» η εγκληματικότητα
«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η εγκληματικότητα λόγω της οικονομικής...

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η εγκληματικότητα λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και του «κύματος» των λαθρομεταναστών κυρίως από τον Έβρο, αφού κάθε μέρα σύμφωνα με την αστυνομία, περνάει ένα μικρό «χωριό» λαθρομεταναστών στην χώρα μας.

Στατιστικά στοιχεία για τους πρώτους έξι μήνες του 2011 δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα η αστυνομία, από τα καθημερινά περιστατικά προκύπτει όμως, ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση στα αδικήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις και αρπαγές τσαντών, με τα περισσότερα κρούσματα να σημειώνονται στην Αττική, αλλά και στην Θεσσαλονίκη.

Το τελευταίο διάστημα πάντως το έγκλημα «επεκτείνεται» και στην περιφέρεια, με αύξηση ληστειών που πολλές φορές καταλήγουν σε άγριες δολοφονίες. Η εξάπλωση της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και μεμονωμένων κακοποιών, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης αστυνόμευσης στην επαρχία (λιγότερες περιπολίες από τις ομάδες ΔΙΑΣ).

Το πρόβλημα της εγκληματικότητας όμως εκτός από ποσοτικό είναι και ποιοτικό, αφού για λίγα ευρώ κακοποιοί δεν διστάζουν να τραυματίσουν ή ακόμη και να σκοτώσουν. Χαρακτηριστική, τραγική περίπτωση είναι η εν ψυχρώ δολοφονία του 44χρονου Μανώλη Καντάρη, ο οποίος τον περασμένο Μάιο έπεσε νεκρός από το μαχαίρι τριών αλλοδαπών ( συνελήφθησαν δύο Αφγανοί) κοντά στην πλατεία Βικτωρίας για να του κλέψουν μία βιντεοκάμερα με την οποία ήθελε να τραβήξει τις πρώτες στιγμές της κόρης του που θα ερχόταν στον κόσμο εκείνο το πρωινό.

Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας παραμένει εκρηκτική, καθώς παρά τις σχεδόν καθημερινές επιχειρήσεις «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ., κυκλώματα ναρκωτικών, πορνείας λαθρομεταναστών, εκβιαστών και ληστών, έχουν μετατρέψει ολόκληρες γειτονιές σε γκέτο και είναι άκρως επικίνδυνες για κατοίκους και τουρίστες.

Και ενώ η εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση, υπάρχουν κενά σε μάχιμες θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αλλά και περιπτώσεις έλλειψης συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών της αστυνομίας.

16 ληστείες και μια δολοφονία την ημέρα!

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έδωσε επίσημα το αρχηγείο της αστυνομίας αφορούσαν το 2010. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, το δεύτερο εξάμηνο του 2010 έγιναν 2.893 ληστείες σε ολόκληρη την χώρα, ενώ το πρώτο εξάμηνο 3.024.

Η εγκληματικότητα πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται στα «ύψη» αφού κατά μέσο όρο την ημέρα το 2010, καταγράφηκαν 16 ληστείες, 249 κλοπές και διαρρήξεις, ενώ σχεδόν καθημερινά γίνεται μία δολοφονία!

Στις κλοπές και διαρρήξεις σημειώθηκε αύξηση στην επικράτεια, αφού έγιναν 46.064 το δεύτερο εξάμηνο και 44.875 το πρώτο, αλλά παρατηρήθηκε μείωση στην Αττική με 25.954 περιστατικά από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο ενώ 27.383 τους πρώτους μήνες του 2010.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας είναι η πρώτη φορά που αποτυπώθηκαν με ειδικό λογισμικό, ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο σε κάθε περιοχή, μέσω του συστήματος police on line.