ΚΥΠΡΟΣ

2009: Ασφαλές το φορτίο - 2011: 12 νεκροί

2009: Ασφαλές το φορτίο - 2011: 12 νεκροί
Όταν ο Κύπριος υπουργός Άμυνας μιλούσε για ασφαλές φορτίο...

Οργή προκαλεί η αδιαφορία των αρμοδίων για τα φονικά όπως αποδείχτηκαν εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση «Ευ. Φλωράκης» στην Κύπρο.

Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι πολλά. Τα λάθη και οι παραλήψεις για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους και άφησε 62 τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές, ακόμα περισσότερες και αναζητούν υπευθύνους. Την ίδια ώρα, οι συγγενείς των αδικοχαμένων θυμάτων κάνουν λόγο για δολοφονία.

Η εγκληματική αδιαφορία των «υπευθυνοανεύθυνων» άφηνε τα 98 εμπορευματοκιβώτια με τα εκρηκτικά επί σχεδόν 2,5 χρόνια στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» με το περιεχόμενο να μην ανακοινώνεται επίσημα και απλά να γίνεται λόγος για πυρίτιδα από την οποία δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

«Αδρανή υλικά, πρώτη ύλη ας την πούμε, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν πυρομαχικά» έλεγε ο - παραιτηθείς πλέον - υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας τον Φεβρουάριο του 2009 τονίζοντας ότι θα μπορούσε άνετα το φορτίο με τα κοντέινερ να τοποθετηθεί και σε κατοικημένη περιοχή, μιας το περιεχόμενο είναι απολύτως ασφαλές.

Έτσι το αγνώστου περιεχομένου επικίνδυνο φορτίο, δεν αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Τα κοντέινερ τοποθετήθηκαν πρόχειρα σε ένα ύψωμα της βάσης, με ελλιπή μέτρα ασφάλειας και αποθήκευσης.

Ο αδικοχαμένος διοικητής της βάσης, Ανδρέας Ιωαννίδης, είχε ενημερώσει επανειλημμένα για τον κίνδυνο που έκρυβαν τα κοντέινερ με την πυρίτιδα, αλλά… φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Το παρακάτω βίντεο αν μη τι άλλο προκαλεί οργή για την εγκληματική αδιαφορία των Αρχών.