ΕΛΛΑΔΑ

Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση – ταξί

Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση – ταξί
Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και ιδιοκτητών ταξί...

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και ιδιοκτητών ταξί. Από την πλευρά τους οι αυτοκινητιστές παρουσιάζονται ανυποχώρητοι αντιδρώντας στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, ενώ και ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γ. Ραγκούσης εμμένει στις θέσεις του για άμεσο άνοιγμα του επαγγέλματος.

Οι Ταξιτζήδες φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους, μιας και ο πρόεδρος του Σωματείου Θ. Λυμπερόπουλος δήλωσε χθες πως υπάρχουν θετικά σημάδια από την πλευρά της κυβέρνησης. Για σήμερα οι οδηγοί έχουν δώσει νέο ραντεβού στη Μάρνη όπου βρίσκονται τα γραφεία του Σωματείου, απ’ όπου και αναμένεται να προγραμματίσουν και να καθορίσουν τις σημερινές τους δράσεις.

Σε «κίτρινο κλοιό» η Βουλή

Περίπου οχτώ χιλιάδες ταξί από όλη τη χώρα περικύκλωσαν χθες το απόγευμα το Κοινοβούλιο, την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Γ. Ραγκούσης ενημέρωνε το ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος.
Η πορεία των ιδιοκτητών ταξί ξεκίνησε λίγο πριν τις 17.00 το απόγευμα από τα γραφεία του Συνδικάτου και μέσω των οδών Μάρνη, Πατησίων και Σταδίου κατέληξε στην Λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά από το κτίριο της Βουλής.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα των αυτοκινητιστών στα κόμματα της Βουλής. Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του είπε: "Είμαστε πολλοί, είμαστε ενωμένοι και θα νικήσουμε".
Στα «δύο» το ΠΑΣΟΚ για τα ταξί

Ανυποχώρητους και αδιάλλακτος παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Ραγκούσης, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση των βουλευτών του κόμματος.

«Ο νόμος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί είναι βασική κυβερνητική επιλογή είναι δική μας ευθύνη να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον είπε ο κ. Ραγκούσης».

Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών άφησε αιχμές για τη στάση των ιδιοκτητών ταξί λέγοντας ότι επιχείρησαν να πλήξουν την κυβέρνηση.

Ο Γ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις 2 Οκτωβρίου δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι και μέχρι τότε θα γίνει διεξοδικός διάλογος με τους ιδιοκτήτες.

«Ο Ρέππας είναι προσωπικός μου φίλος. Δεν σταμάτησα εγώ το προεδρικό διάταγμα του Ρέππα αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μου ζήτησε να υπογράψω και δεν προλάβαινα» απάντησε ο υπουργός Υποδομών στα όσα ακούγονται για «βεντέτα» με τον προκάτοχο του Δημήτρη Ρέππα.

Αυτή η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση της Βάσως Παπανδρέου που πήρε το λόγο και του είπε «σε μία μέρα γίνονται αυτά Γιάννη» ;

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ζωίδης είπε προς τον υπουργό Υποδομών: «από εσένα εξαρτάται να δώσεις λύση», ενώ o Βασίλης Κεγκέρογλου σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση αν δεν προηγηθεί διάλογος με τους ιδιοκτήτες.

Εξηγήσεις από τον υπουργό Μεταφορών κ. Γιάννη Ραγκούση, ζήτησε η βουλευτής Φθιώτιδας κ. Τόνια Αντωνίου, σχετικά με την επιχειρούμενη απελευθέρωση των ταξί.

Την παραίτηση του Γ. Ραγκούση ζήτησε ο Λ. Γρηγοράκος

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Μεταφορών προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου ο οποίος προέτρεψε τον υπουργό υποδομών να παραιτηθεί.

«Ο κ. Γρηγοράκος ζητά την παραίτηση μέλους της κυβέρνησης που προωθεί την εφαρμογή ενός Νόμου, που και ο ίδιος ο βουλευτής ψήφισε πριν από 4 μόλις μήνες, και σύμφωνα με τον οποίο συντελέστηκε η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων από τις 2 Ιουλίου.

Ένα είναι το πραγματικό και κρίσιμο για την πορεία της χώρας ερώτημα: Θα προχωρήσουμε αποφασιστικά στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, και ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για την εφαρμογή ενός νόμου που έχουμε ήδη ψηφίσει και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ή θα υποταχθούμε στο φόβο του μικροπολιτικού κόστους και στα επιμέρους συμφέροντα συντεχνιών; »

«Υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα χωρίς να ρωτάνε, νομίζουν ότι είναι πανίσχυροι» δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε «μαζέψει» τον κ. Ραγκούση και τον κ. Ρέππα ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Καυγάς Τόνιας - Ραγκούση για τα ταξί
Ο «κίτρινος πυρετός» του Ραγκούση