ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζει μπαράζ καταλήψεων

Αρχίζει μπαράζ καταλήψεων
Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν η μία μετά την άλλη οι πανεπιστημιακές σχολές...

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν η μία μετά την άλλη οι πανεπιστημιακές σχολές σε όλη τη χώρα, μετά την ψήφιση του νόμου πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το φθινόπωρο αναμένεται να είναι θερμό για κυβέρνηση και σπουδαστές, καθώς οι φοιτητικές οργανώσεις από τη μια προχωρούν σε καταλήψεις σχολών και από την άλλη η κυβέρνηση ανοίγει ακόμα ένα μέτωπο αντιπαράθεσης.

Οι φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου αποφάσισαν την κατάληψη του κτιρίου για μία εβδομάδα, ενώ την επόμενη Δευτέρα η Γενική Συνέλευση θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της. Η πρυτανεία του Παντείου έχει αναβάλει την έναρξη της εξεταστικής περιόδου.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ομάδα φοιτητών που ανήκουν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, από νωρίς το πρωί έχουν αποκλείσει την είσοδο του κτιρίου της πρυτανείας εμποδίζοντας την είσοδο. Το ίδιο προτίθενται να πράξουν και στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, καθώς και στο Κέντρο Ερευνών.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από τις 7.00 το πρωί, φοιτητές-μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Επιτροπής Ερευνών, όπου ανήρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της συμμετοχής επιχειρήσεων σε ερευνητικά προγράμματα του πανεπιστημίου, αλλά και κατά του νέου νομοσχεδίου.

Φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ προχώρησαν από χθες σε κατάληψη του κτιρίου ενώ σε καταλήψεις των σχολών τους προσανατολίζονται και άλλοι σύλλογοι του Πολυτεχνείου και της Παιδαγωγικής.

Υπό κατάληψη τελεί, από το πρωί, και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ύστερα από απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση των φοιτητών του ιδρύματος. Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης, η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι την ερχομένη Τρίτη.

Γενικές συνελεύσεις γίνονται σε όλα τα Πανεπιστήμια, ενώ λόγω των καταλήψεων στον αέρα βρίσκεται για πολλές σχολές η εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Αύριο θα γίνει έκτακτη σύνοδος προέδρων ΤΕΙ και την Παρασκευή των πρυτάνεων.