ΕΛΛΑΔΑ

19.000 υποθέσεις ψάχνουν απόφαση του ΣτΕ

19.000 υποθέσεις ψάχνουν απόφαση του ΣτΕ
Σε αναζήτηση λύσεις για τις δεκάδες χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν, βρίσκεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης…

Σε αναζήτηση λύσεων για τις δεκάδες χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν, βρίσκεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για το λόγο αυτό, σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα σε στελέχη του Υπουργείου και την ηγεσία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρωτοβουλία του υπουργείου, στελέχη του οποίου βρέθηκαν στο ΣτΕ προκειμένου να έχουν διάλογο με τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, Π. Πικραμμένο.

Το πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και το ΣτΕ, είναι αυτό της επίσπευσης της απονομής δικαιοσύνης, αφού μόνο στο ΣτΕ, εκκρεμούν 19.000 δίκες. Να σημειωθεί εδώ, πως μέχρι πριν λίγους μήνες οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν στο ΣτΕ ανέρχονταν στις 25.000, όμως με τον νόμο 3900/2010, 6000 περίπου υποθέσεις μεταφέρθηκαν σε στα Διοικητικά Εφετεία, τα οποία ουσιαστικά «πλήρωσαν τη νύφη», αφού επιβαρύνθηκαν περισσότερο οι ήδη αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Στη συνάντηση υο υπουργός Μ. Παπαϊωάννου τόνισε πως υπάρχει δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση των δικαστικών αποφάσεων, ενώ σημείωσε πως οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να υποβάλλουν προτάσεις για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Π. Πικραμμένος επεσήμανε πως θα πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις και να γίνονται πιο εντατικές προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς, ειδικά στην τωρινή περίοδο που η χώρα κλονίζεται από την οικονομική κρίση.

Για το επίμαχο θέμα των υποθέσεων που εκκρεμούν, η πρόταση των δικαστών ήταν να σταματήσει το Δημόσιο να ασκεί ένδικα μέσα σε υποθέσεις που έχουν λυθεί ήδη στο παρελθόν από το ΣτΕ.