ΕΛΛΑΔΑ

Φθινόπωρο από σήμερα με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Φθινόπωρο από σήμερα με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων...

Το όμορφο καλοκαιράκι παραδίδει τη σκυτάλη στο βροχερό Φθινόπωρο από σήμερα. Οι υψηλές θερμοκρασίες ανήκουν πλέον στο παρελθόν και ο καιρός από το βράδυ χαλά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε μάλιστα έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, μιας και οι καταιγίδες που θα πλήξουν ορισμένες περιοχές θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

Η επέλαση του καιρού θα ξεκινήσει το βράδυ από τα δυτικά και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά:

Στην Αττική ο καιρός θα είναι το πρωί γενικά αίθριος, αλλά από το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα επικρατήσουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα θαλάσσια τμήματα 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις που τις βραδινές ώρες θα πυκνώσουν και αργά τη νύχτα είναι πιθανό να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Το πρωί κατά τόπους η ορατότητα θα είναι περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Θερμαϊκό 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Σε Μακεδονία - Θράκη ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος. Σταδιακά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας τη νύχτα στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία. Το πρωί κατά τόπους η ορατότητα θα είναι περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά αναμένονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος αλλά από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τη νύχτα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Το πρωί κατά τόπους η ορατότητα θα είναι περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 16 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Τη νύχτα ενδέχεται να βρέξει στη Θεσσαλία. Το πρωί κατά τόπους η ορατότητα θα είναι περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα θαλάσσια τμήματα βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα επικρατήσουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα θαλάσσια τμήματα 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός και απο το βράδυ αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα εξασθενήσουν και στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι καλός με τοπικές νεφώσεις από το βράδυ στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Τη νύχτα θα επικρατήσουν ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα το απόγευμα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και θα είναι ιδιαίτερα έντονες στα Δυτικά και τη Μακεδονία και από τη νύχτα στο Βόρειο Αιγαίο και πιθανώς στη Θράκη.

Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά (6 με 9 βαθμούς) σε όλη τη χώρα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

Εξαιτίας των κινδύνων από πτώση κεραυνών κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν τη μετακίνηση και την παραμονή τους στην ύπαιθρο.

Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.