ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Παπαϊωάνου προς Εισαγγελείς: Ανταποκριθείτε στο χρέος σας

Μ. Παπαϊωάνου προς Εισαγγελείς:  Ανταποκριθείτε στο χρέος σας

Απάντηση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία με απόφαση της προτρέπει τα μέλη της σε αποχή από τα καθήκοντα τους έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση η απόφαση της συγκεκριμένης Ένωσης στερείται νομιμότητας καθώς αποτελεί μορφή απεργίας και βρίσκεται σε αντίθεση με τη ρητή συνταγματική επιταγή (άρθρα 23 του Συντάγματος και 40 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων).

Ως εκ τούτου ο υπουργός κάλεσε τις Ενώσεις, όπως έπραξε και η φυσική ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας (οι πρόεδροι Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου, Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο εισαγγελέας Α.Π.) «να σεβαστούν, να περιφρουρήσουν και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα τους όπως αυτά καθορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους».

Δήλωσε επίσης ότι η μεταφορά της κίνησης του «δεν πληρώνω» στο χώρο των δικαστηρίων ως κίνηση του «δεν δικάζω» αποσταθεροποιεί μία από τις βασικές θεσμικές λειτουργίες του κράτους, δυναμιτίζοντας τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Και πρόσθεσε ότι ένας κλάδος, όπως ο κλάδος της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να απέχει από την εθνική προσπάθεια σωτηρίας και ανόρθωσης της χώρας και πολύ περισσότερο να μην τηρεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

«Η χώρα διέρχεται κρίση, και απαιτεί συστράτευση και συμμετοχή όλων στα βάρη. Ιδιαίτερα όσων απολαμβάνουν σε σχέση με τους λοιπούς πολίτες, ισοβιότητα και ειδικές αμοιβές. Τα όποια όρια διεκδίκησης δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις συνταγματικές ρυθμίσεις», υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου και επανέλαβε ότι, είναι ανοικτός στο διάλογο, για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τα ειδικότερα ζητήματα που αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς.

Ο κ. Παπαϊωάννου κάλεσε μάλιστα κάθε έλληνα δικαστή χωριστά

«να ανταποκριθεί στο συνταγματικό του χρέος, να συμβάλει στην αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, να επιτελέσει με υψηλό αίσθημα ευθύνης τις υποχρεώσεις του απέναντι στους έλληνες πολίτες και όσον αφορά τις διεκδικήσεις του να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αναζητώντας συνθετικές λύσεις προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης και της χώρας γενικότερα».