ΕΛΛΑΔΑ

Το τέλος ακινήτων στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με την τοπική αυτοδιοίκηση

Το τέλος ακινήτων στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με την τοπική αυτοδιοίκηση

Το ζήτημα του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ κυριάρχησε στη συνάντηση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με τους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με το καυτό αυτό θέμα να «πέφτει» στο τραπέζι από πολλούς δημάρχους προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι κοινής αντίδρασης.

Για μη θεσμικό ρόλο των δημάρχων έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κ.Ασκούνης, ενώ επισήμανε ότι δεν μπορούν οι δήμοι να ταυτιστούν με το κίνημα του «δεν πληρώνω». Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος, πληρούν όλα τα κοινωνικά κριτήρια και πρέπει να έχουν τη συμπαράσταση των δήμων. Επίσης, είπε ότι "δεν πρέπει να ανοίξουμε κερκόπορτες", αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και με τα δημοτικά τέλη.

Ωστόσο, από την πλευρά τους αρκετοί ήταν οι δήμαρχοι που θεωρούν ότι οι δήμοι πρέπει να συμπαραστέκονται νομικά στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι.

Ο δήμαρχος Θορικού, Π. Ευθυμίου προχώρησε σε μία πιο δυναμική παρέμβαση προτείνοντας πως στην περίπτωση που ένας πολίτης αποδεδειγμένα δεν έχει να πληρώσει, οι ηλεκτρολόγοι του δήμου να του επανασυνδέουν το ρεύμα.

Ο κ. Ασκούνης δήλωσε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα και να δοθεί μία λύση ειδικά για τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Εξάλλου, οι δήμαρχοι συζήτησαν τα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι μέχρι στιγμής έχει δοθεί μόνο το ένα τρίτο της χρηματοδότησης από τα ΣΑΤΑ (περίπου 210 εκατομμύρια ευρώ) και αναμένονται το επόμενο διάστημα τα υπόλοιπα χρήματα, ότι υπάρχει εμπλοκή στη χρηματοδότηση έργων μέσω του προγράμματος "Θησέας", μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», του οποίου η κοινοτική χρηματοδότηση ολοκληρώνεται το τέλος του 2011, εξετάζεται η χρηματοδότησή του από το υπουργείο Εργασίας, κατά 35 εκατ. ευρώ και από την τοπική αυτοδιοίκηση με 35 εκατ. ευρώ.

Τέλος συζητήθηκαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν ανακύψει από τον "Καλλικράτη" και αφορούν την έγκριση εκταμίευσης κονδυλίων - ακόμη και των μικροτέρων - από το ελεγκτικό συνέδριο.