ΕΛΛΑΔΑ

Πόρτα εξόδου για 16.000 δημοσίους υπαλλήλους

Πόρτα εξόδου για 16.000 δημοσίους υπαλλήλους

Ποιοι υπάλληλοι τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία και πως θα γίνει η αξιολόγησή τους

Την πόρτα της εξόδου θα δουν από σήμερα 16.000 δημόσιοι υπάλληλοι στο πρώτο μεγάλο κύμα εξόδου από το Δημόσιο.

Η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας είναι πλέον γεγονός και από σήμερα 28 Νοεμβρίου 2011 τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας περισσότεροι από 16.000 μόνιμοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει τα χρόνια προϋπηρεσίας και το ηλικιακό όριο ή θέλουν μέχρι και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.

Το δεύτερο κύμα εφέδρων θα ακολουθήσει στις αρχές του χρόνου, όπου αναμένεται να ενταχθούν περισσότεροι από 12.000 υπάλληλοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που χρειάζονται επίσης έως και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.

Ως την ερχόμενη Τετάρτη οι διοικήσεις 44 φορέων και οργανισμών πρέπει να ανακοινώσουν το πλεονάζον προσωπικό που θα οδηγηθούν εκτός δημοσίου από τις αρχές του 2012.

Παράλληλα το κύμα φυγής από το Δημόσιο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους να έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο τέλος του 2011 θα έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο μαζί με όσους υπαλλήλους τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι.

Ο στόχος που έχει θέσει η τρόικα είναι ότι μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 150.000 υπάλληλοι.

Σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας αναμένεται να τεθούν μέχρι τέλος του 2011 και εκατοντάδες εργαζόμενοι από τους συγχωνευόμενους και καταργούμενους οργανισμούς και ανήκουν στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας και της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με τη μικρότερη προϋπηρεσία.

Το τρίτο κύμα εργασιακής εφεδρείας αναμένεται να προκύψει την επόμενη διετία από την αξιολόγηση υπηρεσιών και υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθεί στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τη διετία 2012-2013.

Όσοι υπάλληλοι τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν με το παλαιό μισθολόγιο. Έτσι η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξοικονομήσει από την εφαρμογή του μέτρου περίπου 350 εκατ. ευρώ.