ΕΛΛΑΔΑ

Ο βαρυποινίτης, οι «Πυρήνες» και τα ερωτήματα

Ο βαρυποινίτης, οι «Πυρήνες» και τα ερωτήματα

Θρίλερ με ομηρία τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων και 25 εγκλωβισμένων ατόμων που κράτησε περίπου πέντε ώρες εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο γνωστός βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός σε συνεργασία με πέντε κρατούμενους από την οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» επιχείρησαν να δραπετεύσουν από το σωφρονιστικό ίδρυμα. Στη διάρκεια της επιχείρησης, κράτησαν ομήρους τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ στο χώρο των φυλακών παρέμειναν εγκλωβισμένοι 25 επισκέπτες. Τελικά, αργά το βράδυ ο συναγερμός έληξε, με την επόμενη ημέρα να «γεννά» μεγάλα ερωτήματα στις Αστυνομικές Αρχές!

Το χρονικό της ομηρίας

Όλα ξεκίνησαν στις 17:30 το απόγευμα κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου, όπου περίπου 25 συγγενείς βρίσκονταν στην αίθουσα, όταν με ένα όπλο στο χέρι ο Π. Βλαστός και οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», Γιώργος Πολύδωρος, Χρήστος Τσάκαλος, Μιχάλης και Γιώργος Νικολόπουλος, Θ. Μαυρόπουλος σε μία συντονισμένη προσπάθεια επιχείρησαν να αποδράσουν από την Α΄ Πτέρυγα των φυλακών.

Η προσπάθεια όμως ήταν αποτυχημένη κάτι που τους οδήγησε στο να αντιδράσουν και να κρατήσουν ως ομήρους τρεις σωφρονιστικούς υπάλληλους.

Οι πόρτες έκλεισαν αυτόματα λίγα μόλις δευτερόλεπτα πριν ο Βλαστός βγει στον προαύλιο χώρο των φυλακών, με αποτέλεσμα να μείνουν μέσα και όλοι οι επισκέπτες, περίπου 25 άτομα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν πολύ μεγάλη, με δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ να βρίσκονται σε ετοιμότητα έξω από τις φυλακές, ενώ αποκλείστηκαν όλοι οι γύρω δρόμοι.

Απελευθέρωσαν τέσσερις γυναίκες

Ήταν γύρω στις 22:00 όταν από το εσωτερικό των Φυλακών εξήλθαν τέσσερις γυναίκες, οι οποίες είχαν επισκεφθεί το σωφρονιστικό ίδρυμα για να συναντήσουν τους κρατούμενους συγγενείς τους.

Την ίδια στιγμή, σκληρές διαπραγματεύσεις των αστυνομικών και δικαστικών αρχών με τους δράστες βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Τελικά, ο συναγερμός έληξε όταν ο Βλαστός και οι συγκρατούμενοί του δέχθηκαν να παραδώσουν το όπλο που κατείχαν, τρία κουζινομάχαιρα, ένα σουβλί και ένα κινητό, ενώ παράλληλα έδωσαν στη διοίκηση των φυλακών και κείμενο με αιτήματά τους για τις άθλιες, όπως τις χαρακτηρίζουν, συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές.

Η ομάδα των έξι σχεδίαζε να αποδράσει σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος άφησε αιχμές για την αργοπορημένη άδεια που πήρε για να εισέλθει στις φυλακές.

«Όπλα και κινητά βρίσκουμε από εδώ»

Έχουν περάσει λίγες ώρες, έπειτα από το χθεσινό θρίλερ στις φυλακές Κορυδαλλού, ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει με την αστυνομία να ψάχνει να βρει τις σωστές απαντήσεις. Πώς βρέθηκε το όπλο στα χέρια του Π. Βλαστού; Ποιοι είναι οι συνεργοί τους που τυχόν τους περίμεναν έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού για να τους φυγαδεύσουν;

Δύο είναι τα σενάρια που εμφανίζονται πιο πιθανά για το πώς μπορεί να πέρασε το όπλο εντός των φυλακών. Στην πρώτη περίπτωση το όπλο έφτασε στα χέρια του Βλαστού μέσω ενός δέματος το οποίο πέταξαν άγνωστοι από τον τοίχο των φυλακών. Στο δεύτερο σενάριο «πέρασε» από συγγενικό πρόσωπο που πήγε να τον επισκεφθεί.

Ωστόσο, ένας από τους «Πυρήνες» ανέφερε ότι «όπλα και κινητά βρίσκουμε από εδώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους κατηγορούμενους των "Πυρήνων" είχε ανοιχτό επισκεπτήριο, που σημαίνει ότι το τζάμι δεν ήταν κλειστό.

Εξετάζεται η σχέση των ποινικών κρατούμενων με τους κατηγορούμενος για τρομοκρατία

Τη σχέση ποινικών κρατουμένων με τους κατηγορούμενους για τρομοκρατία, επανέφερε στο προσκήνιο η χθεσινή απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού.

Μιλώντας στο Βήμα fm, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, είπε πως το περιστατικό αποδεικνύει αυτό που ήταν γνωστό από καιρό, ότι δηλαδή υπάρχει όσμωση μεταξύ των δύο χώρων.

Ανακοίνωσε επίσης πως έχει ξεκινήσει έρευνα για το πώς βρέθηκε στα χέρια του Π. Βλαστού το όπλο, υπό την απειλή του οποίου κρατούσε ομήρους τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Διαβάστε επίσης:Ελεύθεροι τέσσερις από τους εγκλωβισμένους επισκέπτες στον Κορυδαλλό

Ομηρία σωφρονιστικού από κρατούμενο στον Κορυδαλλό

Έρευνα για το όπλο στην απόπειρα απόδρασης από τον Κορυδαλλό