ΚΟΣΜΟΣ

Ρίο ντε Τζανέιρο: Η πατρίδα όλων των καρναβαλιών

Ρίο ντε Τζανέιρο: Η πατρίδα όλων των καρναβαλιών

Καθώς οι αποκριάτικες εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα και αύριο με τα καρναβάλια σε όλη τη χώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του πιο διάσημου απ' όλα: εκείνου του Ρίο της Βραζιλίας. Και ας απολαύσουμε... χορταστικές φωτογραφίες.

"Ο Χίου ντζι Ζανέιρου εστά λίντου" λέει ένα από τα πιο δημοφιλή λαϊκά τραγούδια της Βραζιλίας. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο είναι ωραία. Είναι ωραία η θάλασσα, τα βράχια με την πλούσια βλάστηση, είναι ωραίοι οι άνθρωποι, χαλαροί και χαρούμενοι, είναι ωραίος ο καιρός -σχεδόν πάντα καλοκαίρι. Και το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, είναι ακόμη πιο ωραία. Γιατί τότε γίνεται το καρναβάλι της πόλης, το πιο διάσημο του κόσμου. Η μητέρα όλων των καρναβαλιών.

Για τους Φλουμινέζις, τους ντόπιους από το Ρίο και την ευρύτερη περιοχή, καρναβάλι δεν σημαίνει αστεία μασκαρέματα και ξύλο με ρόπαλα, όπως το συναντάμε εδώ. Εκεί η σημασία πέφτει πάνω απ' όλα στο χορό: στη σάμπα. Και στα καλογυμνασμένα κορμιά που τον εκτελούν. Γι' αυτό και τα ενδύματά τους είναι όσο το δυνατόν πιο λίγα και πιο φανταχτερά. Βοηθά και που στο Νότιο Ημισφαίριο ο Φεβρουάριος κι ο Μάρτιος πέφτουν καλοκαίρι.

Το πρώτο καρναβάλι του Ρίο έλαβε χώρα το 1723. Είχε πολλά στοιχεία από τους σαρακοστιανούς εορτασμούς των Πορτογάλων, που αναμειγνύονταν όμως με τις παγανιστικές τελετές των ιθαγενών. Το μείγμα ήταν εκρηκτικό: χρώμα, χορός, εκστατική διάθεση.

Σήμερα στο Ρίο λειτουργούν περίπου 200 σχολές σάμπας, χωρισμένες σε 5 κατηγορίες. Μιλάμε για κανονικό πρωτάθλημα. Δεν μπορείς να συμμετάσχεις στο καρναβάλι, που από το 1984 γίνεται σε ένα δρόμο που σχεδιάστηκε ειδικά γι' αυτό, το Σαμποδρόμιο, αν δεν είσαι μέλος κάποιας σχολής. Κάθε μια διαλέγει τη δική της θεματική και ντύνεται αναλόγως και μπορεί να φτάσει σε μέλη ως και τους 4.000 χορευτές και μουσικούς!

To φετινό καρναβάλι έλαβε χώρα στις 9 Φεβρουαρίου.

Στη photo gallery που σας ετοιμάσαμε, μπορείτε να απολαύσετε εικόνες από την προετοιμασία των σχολών, από την παρέλαση στο Σαμποδρόμιο, αλλά και από καρναβάλια περασμένων εποχών, που είχαν την δική τους χάρη!

Διαβάστε επίσης:

Πανικός και τραυματίες στο καρναβάλι του Ρίο

Πρόστιμα για την υπαίθρια ούρηση στο Ρίο ντε Τζανέιρο