ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο Νικολάς Μαδούρο νικητής των προεδρικών εκλογών

Βενεζουέλα: Ο Νικολάς Μαδούρο νικητής των προεδρικών εκλογών

Νικητής των προεδρικών εκλογών της Βενεζουέλας αναδεικνύεται ο Νικολάς Μαδούρο, υποψήφιος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος και ασκών χρέη προέδρου στη Βενεζουέλα μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες.


Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε τη νίκη του Μαδούρο με 50,7% έναντι 49,07% που συγκέντρωσε ο Ενρίκε Καπρίλες, κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα και υποψήφιος του κόμματος «Δικαιοσύνη Πρώτα» του Χώρου Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), που στηρίζεται από δώδεκα κόμματα του κέντρου και της δεξιάς.

Ο Μαδούρο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, είπε μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, ότι «πετύχαμε έναν δίκαιο εκλογικό συνταγματικό και λαϊκό θρίαμβο».

Ο Καπρίλες από τη μεριά του ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και ζήτησε να γίνει νέα κατά μέτρηση των ψήφων. «Το αποτέλεσμα αυτό δεν απηχεί την πραγματικότητα της χώρας. Σήμερα ο μεγάλος χαμένος είσθε εσείς κύριε Μαδούρο και η πολιτική που αντιπροσωπεύετε. Εμείς έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα», είπε ο Καπρίλες και έκανε λόγο για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

Ο εκλεκτός του Ούγκο Τσάβες έκανε έκκληση για ηρεμία και τόνισε ότι δέχεται να ελεγχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα: «Δεν θέλουμε βία, θέλουμε ειρήνη. Η αντιπολίτευση ζητεί έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεχόμαστε ευχαρίστως να διεξαχθεί ο έλεγχος αυτός. Ζητώ επίσημα από την εθνική εκλογική αρχή να πραγματοποιήσει έλεγχο».

Ο Καπρίλες, που είχε ηττηθεί από τον ίδιο τον Ούγκο Τσάβες, δεν καταφέρνει ούτε τώρα να επικρατήσει του Μαδούρο, που έχει υποσχεθεί να μείνει πιστός στην πολιτική κληρονομιά του εκλιπόντος ηγέτη της Βενεζουέλας.

Οι υποστηρικτές του Μαδούρο γιόρτασαν με πυροτεχνήματα τη νίκη στο Καράκας, ενώ οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα.