ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς τέλος η αγωνία για την Ιαπωνία

Χωρίς τέλος η αγωνία για την Ιαπωνία
"Μάχη με το χρόνο" δίνουν οι ιάπωνες μηχανικοί για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, δήλωσε...

"Μάχη με το χρόνο" δίνουν οι Ιάπωνες μηχανικοί για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, δήλωσε από το Τόκιο ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο.

"Η ψύξη είναι εξαιρετικά σημαντική, επίσης πιστεύω ότι δίνεται μια μάχη με το χρόνο", δήλωσε ο Αμάνο μετά τη συνάντησή του με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν.

Το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό είναι "πολύ σοβαρό". Είναι σημαντικό "η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΙΑΕΑ" να μετάσχει στις προσπάθειες για να αντιμετώπιση της κατάστασης, πρόσθεσε ο Αμάνο.

«Με τις επιχειρήσεις ρίψης νερού πολεμάμε μία φωτιά που δεν μπορούμε να δούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθυντής της ιαπωνικής υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, Χινετοχίκο Νισιγιάμα. «Η φωτιά δεν επεκτείνεται, όμως δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο», προσέθεσε.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα αρχίσει τις μετρήσεις για το επίπεδο της ραδιενέργειας στο Τόκιο απόψε ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji. "Ελπίζουμε οι μετρήσεις αυτές θα βοηθήσουν ώστε να καθησυχάσουμε τον ιαπωνικό λαό", πραγματοποιώντας μετρήσεις παράλληλα με εκείνες της ιαπωνικής κυβέρνησης, τόνισε.

Παράλληλα η Ιαπωνία αύξησε σε 5 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα την ώρα που επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πραγματοποιούν έλεγχο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις οι οποίες υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, αλλά η επιχείρηση σημειώνει "πρόοδο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.

Η αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα επιτρέψει να επαναλειτουργήσει το σύστημα άντλησης και ψύξης των δεξαμενών όπου είναι αποθηκευμένο το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο, το οποίο στη περίπτωση που μείνει χωρίς νερό θα απελευθερώσει σημαντικές ποσότητες ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Μεγάλες ποσότητες νερού ερρίφθησαν από ελικόπτερα χθες . Ρίψεις νερού έγιναν επίσης από οχήματα της πυροσβεστικής, οι οποίες επαναλήφθηκαν σήμερα στον αντιδραστήρια Νο3.

"Λόγω του πυκνού ατμού πάνω από το σημείο αυτό δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το νερό έφθασε στην δεξαμενή" του αντιδραστήρα αυτού, πρόσθεσε ο Εντάνο, χωρίς να διευκρινίσει αν η ποσότητα του νερού που ερρίφθη ήταν αρκετή για να αποτραπεί η αποστράγγιση της δεξαμενής .


Εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας παραδέχθηκε νωρίτερα ότι οι αρχές σκέπτονται μια "λύση Τσερνόμπιλ", να ταφούν δηλαδή οι αντιδραστήρες μέσα σε άμμο και τσιμέντο.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν αδύνατο να ταφούν σε τσιμέντο οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης, όμως η προτεραιότητα είναι να ψυχθούν.


Η περιοχή έχει εκκενωθεί σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από τα πυρηνικά εργοστάσια της Φουκοσίμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η διάδοση της ραδιενέργειας από το σταθμό στη Φουκουσίμα παραμένει τοπική και δεν δημιουργεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.


Ο τελευταίος απολογισμός του σεισμού και των τσουνάμι που έπληξαν στις 11 Μαρτίου την βορειοανατολική Ιαπωνία αυξήθηκε σήμερα σε περισσότερους από 16.600 νεκρούς και αγνοούμενους, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 6.539 νεκροί και 10.354 αγνοούμενοι. Διάφοροι αξιωματούχοι υπολογίζουν τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 10.000. Συνολικά 2.409 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.


Περισσότεροι από 550.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους με 80.000 κτίρια να έχουν καταρρεύσει ή να είναι ακατάλληλα να κατοικηθούν.

Περίπου 80.000 στρατιώτες, αστυνομικοί και μέλη σωστικών συνεργείων έχουν κινητοποιηθεί από το κράτος. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει ακόμη την βοήθεια των εφέδρων, ενώ 112 χώρες και περιοχές έχουν προσφέρει την βοήθειά τους, καθώς και 23 διεθνείς οργανισμοί, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το ύψος της χρηματικής ενίσχυσης δεν έχει γίνει γνωστό.