ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Σοβαρή ήττα της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές

Κροατία: Σοβαρή ήττα της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές

Τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Κροατία και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές, εκτίμησε ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς.


Ο πρόεδρος της Κροατίας τόνισε ότι το ποσοστό που συγκέντρωσε ο κυβερνητικός συνασπισμός στις ευρωεκλογές δείχνουν πολύ σοβαρή ήττα.
Τα εκλογικά αποτελέσματα έφεραν προβάδισμα στα συντηρητικά κόμματα, ακολουθούν οι Σοσιαλιστές, αλλά τα σημαντικά ποσοστά συγκέντρωσαν τα κόμματα της ακραίας αριστεράς ή της ακραίας δεξιάς.

"Η Ευρώπη δεν είναι ικανοποιημένη με τα κυρίαρχα κόμματα. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι σε πολλές χώρες δεν βρέθηκε απάντηση στην κρίση" υπογράμμισε ο πρόεδρος του νεότερου μέλους της ΕΕ.

Ορατές, σύμφωνα με τον κ. Γιοσίποβιτς, είναι και οι τάσεις ενίσχυσης του ριζοσπαστισμού.

"Με ανησυχεί το γεγονός ότι σε ορισμένες γειτονικές χώρες έχουμε φαινόμενα αντισημιτισμού, παραστρατιωτικών μονάδων και ορισμένα φαινόμενα στην πολιτική σκηνή που θυμίζουν την περίοδο πριν από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου" ανέφερε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Ως βασική αιτία της ορατής ενίσχυσης του ευρωσκεπτικισμού, ο πρόεδρος της Κροατίας ανέφερε το γεγονός ότι η Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα αναζητούσε και δεν βρήκε έως τέλους απάντηση στην κρίση και άλλος λόγος είναι ότι η πολιτική δομή ενεργεί γραφειοκρατικά και αποξενωμένα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών για τους 11 Κροάτες ευρωβουλευτές, ο κ. Γιοσίποβιτς εκτίμησε ότι έδειξαν σοβαρή ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού "Kukuriku", επειδή η αντιπολιτευόμενη "Κροατική Δημοκρατική Ένωση" (HDZ) με τους εταίρους της καταλαμβάνει έξι έδρες, ο κυβερνητικός συνασπισμός τέσσερις και μία έδρα καταλαμβάνουν οι Πράσινοι "Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κροατίας" OraH.

Διαβάστε επίσης: Σύμφωνο προστασίας από καταστροφές θα υπογράψουν Κροατία – Σερβία