ΚΟΣΜΟΣ

Στα σκαριά η δημιουργία συνασπισμού για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους

Στα σκαριά η δημιουργία συνασπισμού για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους

Συνάντηση με υπουργούς εννέα ακόμη χωρών είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας και ζήτησαν επιτακτικά τη δημιουργία ενός συνασπισπου που θα αντιμετωπίσει και θα καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο προκειμένου να συγκροτήσουμε έναν μεγάλο συνασπισμό που θα αποδυναμώσει και τελικά θα καταστρέψει την απειλή την οποία εκπροσωπεί το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσαν οι δύο Αμερικανοί υπουργοί στη συνάντηση που είχαν με τους ομολόγους τους της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Πολωνίας, της Αυστραλίας, της Δανίας και του Καναδά.

Ο Κέρι είπε ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο συζήτησαν την πιθανότητα συγκρότησης ενός τέτοιου συνασπισμού.

«Όλοι μπορούν να κάνουν κάτι. Μπορούν να συμβάλουν είτε με πυρομαχικά και όπλα είτε με τεχνογνωσία. Μπορούν να συμβάλουν με συμβούλους», τόνισε ο Κέρι.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 16 Σεπτεμβρίου.

«Δεν υπάρχει πολιτική περιορισμού του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για μια φιλόδοξη οργάνωση, με δεδηλωμένη πολιτική γενοκτονίας, που αρπάζει εδάφη και ευελπιστεί να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο, είναι σχεδόν σαν κράτος με τακτικό στρατό», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Ο στρατός εξαπέλυσε αντεπίθεση εναντίον των τζιχαντιστών