ΚΟΣΜΟΣ

Ήττα του Ομπάμα στη μάχη για τη Γερουσία

Ήττα του Ομπάμα στη μάχη για τη Γερουσία

Σοβαρή ήττα του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παίρνει τον έλεγχο της Γερουσίας, στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές, αυξάνοντας την ισχύ του, στα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ.

Oι προβλέψεις, βάσει exit poll και πρώτων αποτελεσμάτων, δίνουν στους Ρεπουμπλικανούς τουλάχιστον 52 από τις 100 έδρες του Σώματος.

Με ενισχυμένο επίσης τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ολόκληρο πλέον το Κογκρέσο είναι Ρεπουμπλικανικό. Οι Δημοκρατικοί ήλεγχαν μέχρι πρότινος τη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικανοί μόνο τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με τις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών, ο Ομπάμα μένει τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του στο Λευκό Οίκο με το αντίπαλο κόμμα να ελέγχει το Λόφο του Καπιτωλίου.

Τα πρώτα αποτελέσματα το πρωί της Τετάρτης (05/11/2014, ώρα Ελλάδος) εμφανίζουν τη Γερουσία ρεπουμπλικανική με πλειοψηφία τουλάχιστον 52 εδρών σε σύνολο 100. Οι έδρες των Δημοκρατικών είναι τουλάχιστον 44 ή 45, με την εικόνα σε τρεις ή τέσσερις έδρες να μην είναι ακόμη ξεκάθαρη.

Στη Γερουσία, τουλάχιστον επτά έδρες εμφανίζονται έτσι να αλλάζουν χέρια.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία και πριν βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, η εικόνα είναι ανάλογη. Οι Ρεπουμπλικανοί ενισχύουν την πλειοψηφία τους σε τουλάχιστον 235 έδρες σε σύνολο 435 μελών και οι μειοψηφούντες Δημοκρατικοί υποχωρούν σε 157 έδρες.

Στο δεύτερο Σώμα στο Κογκρέσο αλλάζουν έτσι χέρια τουλάχιστον δέκα έδρες.

Και στις ξεχωριστές κάλπες για τους κυβερνήτες (σε 36 πολιτείες, οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να υπερηφανεύονται για το αποτέλεσμα. Μετά την κάλπη, από τις συνολικά 50 πολιτείες, οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται να έχουν εκλέξει τουλάχιστον 30 κυβερνήτες.

Σχετικές ειδήσεις