ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες Σουηδοί μεταξύ των τζιχαντιστών του ΙK

Εκατοντάδες Σουηδοί μεταξύ των τζιχαντιστών του ΙK

Μέχρι και 300 Σουηδοί ενδέχεται να έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με εκτίμηση που εξέφρασε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας στο σουηδικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Εκατό περιπτώσεις προσώπων που έχουν φύγει για να συμμετάσχουν στις μάχες έχουν επιβεβαιωθεί, υπάρχουν επιπλέον περιπτώσεις που θεωρούνται ύποπτες (…) έπειτα υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν καταγραφθεί, με τον αριθμό συνολικά να φθάνει στους 250 - 300 ανθρώπους» εξήγησε, μιλώντας στο «SR», ο Άντερς Τόρνμπεργκ.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ισχυρισμούς του, ο αριθμός των υποψηφίων τζιχαντιστών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να πάνε στη Συρία αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα.

«Εκεί, ένας συγκεκριμένος αριθμός νεαρών Σουηδών φεύγουν και εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα εκπαίδευσης, μαθαίνουν πώς να γίνουν τρομοκράτες, να χρησιμοποιούν εκρηκτικές ύλες και όπλα. Ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης συμπεριφοράς, (…) πολεμούν και σκοτώνουν άλλους ανθρώπους», συνέχισε ο Τόρνμπεργκ, διευκρινίζοντας πως «αφού επιστρέψουν στη Σουηδία, ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά είναι έτοιμα να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες και αποτελούν το αντικείμενο στενής παρακολούθησης από τις Αρχές».

Σχετικές ειδήσεις