ΚΟΣΜΟΣ

Βέλαξε ο... Πύργος του Άιφελ σε διαμαρτυρία κατά των λύκων!

Βέλαξε ο... Πύργος του Άιφελ σε διαμαρτυρία κατά των λύκων!

Εκατοντάδες πρόβατα κατέκλυσαν την Πέμπτη (27/11) το χώρο γύρω από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που οργάνωσαν βοσκοί για τις επιθέσεις λύκων εναντίον των κοπαδιών τους, οι οποίες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο στη Γαλλία.

«Θέλαμε να δείξουμε στις Αρχές τον παραλογισμό του… λύκου. Δεν μπορούμε πια να προστατεύσουμε τα κοπάδια μας, θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να τα προσέχει», δήλωσε ο Σερζ Πρεβερόν, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Εκτροφέων Αιγοπροβάτων (FNO).

Την ίδια ώρα, ο ήχος ενός κυνηγητικού κόρνου αντηχούσε. Συμβολικά, ένας νεαρός άνδρας ανακοίνωσε ότι «ξεκινά το κυνήγι του λύκου», ενώ πίσω του περίπου 300 πρόβατα βέλαζαν υπό τα κατάπληκτα βλέμματα τουριστών και περαστικών.

«Αναχωρήσαμε χθες από το Οβέρν (κεντρικά). Κάναμε μία στάση στο Ραμπουγέ», κοντά στο Παρίσι, «όπου μπορέσαμε να περάσουμε τη νύχτα σε ένα λιβάδι», περιέγραψε ένας άλλος εκτροφέας, ο Ζαν-Φρανσουά Βεντέλ.

Ορισμένα από τα πρόβατα αναμένεται μάλιστα να «κάνουν επιδρομή» στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, φθάνοντας έως το υπουργείο Γεωργίας, όπου ο υπουργός Στεφάν Λε Φολ υποσχέθηκε να συναντήσει τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτήν τη στιγμή στη Γαλλία οι λύκοι υπολογίζονται γύρω στους 300, ωστόσο όχι μόνο αυξάνονται κάθε χρόνο, αλλά ο αριθμός των ζώων θηρευτών έχει επίσης αυξηθεί – σχεδόν κατά τα δύο τρίτα από το 2011 – ενώ αναμένεται να φθάσει φέτος στα 8.000 ζώα.

«Ζητάμε από τις Αρχές οι λύκοι να απομακρυνθούν από τις περιοχές όπου εκτρέφονται πρόβατα, επειδή η παρουσία τους δεν συμβαδίζει με τη δουλειά μας» επισήμανε η Μισέλ Μπουντουάν, γενική γραμματέας της ομοσπονδίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το «σχέδιο» της Γαλλίας «εναντίον των λύκων», βάσει του οποίου αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι για τις απώλειες που έχουν στα κοπάδια τους, λαμβάνοντας επιδόματα στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων, κόστισε στην κυβέρνηση σχεδόν 15 εκατομμύρια ευρώ το 2012.

«Δεν θέλουμε τα χρήματα, θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σε καλές συνθήκες», κατέληξε.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να πυροβολούν τους λύκους αν επιτίθενται στο κοπάδι τους, ενώ τάσσονται υπέρ της αύξησης του επιτρεπόμενου αριθμού θανάτωσης λύκων, ο οποίος είναι σήμερα 24 λύκοι ετησίως.

Σχετικές ειδήσεις