ΚΟΣΜΟΣ

Στο διαδίκτυο οι διαθήκες διάσημων Βρετανών

Στο διαδίκτυο οι διαθήκες διάσημων Βρετανών

Τη δυνατότητα να βρουν και να μελετήσουν τις διαθήκες του Τσώρτσιλ, της Νταϊάνα, του Κάρολου Ντίκενς αλλά και άλλων 41 εκ. συμπατριωτών τους, έχουν από το Σάββατο (27/12) οι Βρετανοί.

«Είναι μια φανταστική πηγή, όχι μόνο για τους γενεαλόγους, αλλά και για όποιον ενδιαφέρεται για την κοινωνική ιστορία ή για διάσημα πρόσωπα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για τα δικαστήρια Σάιλες Βάρα.

Μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων επιτρέπει στους ενδιαφερομένους να την ερευνούν πληκτρολογώντας ένα επώνυμο και μια ημερομηνία θανάτου με τις διαθέσιμες πληροφορίες να φτάσουν έως και το 1858! Μπορεί κανείς να αποκτήσει ηλεκτρονικό αντίγραφο της επιλεγμένης διαθήκης μέσα σε διάστημα 10 ημερών έναντι 10 στερλινών (12,75 ευρώ).

Τα αρχεία αυτά, τα οποία ήταν ανέκαθεν δημόσια, αλλά δεν ήταν μέχρι τώρα διαθέσιμα στο Ίντερνετ, μπορούν να χρησιμοποιούνται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες γενεαλόγους, αλλά και από όποιον έχει περιέργεια να ανακαλύψει την τελευταία βούληση κάποιου διασήμου.

Οι περίεργοι θα μπορέσουν έτσι να διαβάσουν πως ο Κάρολος Ντίκενς είχε ζητήσει να ενταφιαστεί χωρίς πολυτέλειες και ιδιωτικά, πως ο οικονομολόγος Τζον Κέινς επιθυμούσε να καταστραφούν οι περισσότερες από τις αδημοσίευτες σημειώσεις και τα αδημοσίευτα χειρόγραφά του ή ακόμη πως ο μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ μοίρασε εξίσου τα υπάρχοντά του ανάμεσα σε μια ομάδα συναδέλφων και τη μητέρα του.

Καμιά λεπτομέρεια για τις διαθήκες του πρώην πρωθυπουργού Ουίνστον Τσώρτσιλ ή της πριγκίπισσας Νταϊάνας δεν περιελήφθη στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο.

Σχετικές ειδήσεις