ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες του μακελειού στο Παρίσι

Charlie Hebdo: Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες του μακελειού στο Παρίσι

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σήμερα (07/01/2015) στην επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι κουκουλοφόροι στα γραφεία τουCharlie Hebdo, μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του γαλλικού Τύπου -Ταυτοποιήθηκαν και εντοπίστηκαν οι τρεις δράστες.

Κοντά στη σύλληψη των τριών δραστών του τρομοκρατικού χτυπήματος που συγκλόνισε τον πλανήτη βρίσκεται η γαλλική αστυνομία, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Point» πρόκειται για δύο αδέρφια γαλλοαλγερινής καταγωγής 32 και 34 ετών και έναν 18χρονο, ο οποίος φοιτούσε σε σχολείο στη Reims.

Τα δύο αδέρφια έχουν γεννηθεί στο 10ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ φέρονται να επέστρεψαν μάλιστα από τη Συρία, όπου πολεμούσαν στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους το περασμένο καλοκαίρι.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δράστες είναι οι: Said Kouachi (γεννηθείς το 1980), Chèirf Kouachi (γεννηθείς το 1982) και Hamyd Mourad (γεννηθείς το 1996), οι οποίοι μάλιστα έχουν ήδη εντοπιστεί.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι (δύο τουλάχιστον) δράστες, ήταν ντυμένοι στα μαύρα και κρατούσαν Καλάσνικοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών, ενώ τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης φώναζαν «εκδικηθήκαμε για τον προφήτη» και «σκοτώσαμε το Charlie Hebdo».

Όπως ανακοίνωνε, λίγο αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, μετά την ολοκλήρωση μιας έκτακτης σύσκεψης στα Ηλύσια Πεδία, τρεις εγκληματίες ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση κατά των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Όπως αναφέρεται ανάμεσα στους 12 νεκρούς βρίσκονται οι διάσημοι σκιτσογράφοι του περιοδικού Charb, Wolinski, Cabu και Tignous.

ΔΕΙΤΕ LIVE EIKONA ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ:

20 minutes copy
CHARLIE HEBDO ΣΚΙΤΣΟ
B6vdKSgIUAE7jeT
i>TELE - i>TELE

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έσπευσε αμέσως στον τόπο της τραγωδίας, όπου κατήγγειλε την τρομοκρατική επίθεση χαρακτηρίζοντάς την "πράξη ασύγκριτης βαρβαρότητας".

Εκτός από τους 12 νεκρούς, άλλοι τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε ο πρόεδρος κάνοντας έκκληση στους Γάλλους να επιδείξουν "εθνική ενότητα".

Στο προεδρικό μέγαρο πραγματοποιήθηκε στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) η συνεδρίαση των αρμοδίων υπουργών που συγκάλεσε ο Ολάντ, ενώ η περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Βίντεο - σοκ: Σκοτώνουν εν ψυχρώ αστυνομικό

Bίντεο-σοκ από το μακελειό στο περιοδικό Charlie Hebdo στο κέντρο του Παρισιού κάνουν το γύρο του Διαδικτύου.

Σε ένα από αυτά οι δράστες εκτελούν εν ψυχρώ τραυματισμένο αστυνομικό, ο οποίος βρισκόταν πεσμένος σε πεζοδρόμιο. Πηγαίνουν από πάνω του και του δίνουν τη χαριστική βολή.

Σε άλλο βίντεο, το οποίο κατέγραψαν δημοσιογράφοι που είχαν καταφύγει σε οροφή κτιρίου, ακούγεται «βροχή» πυροβολισμών και φωνές.

Το χρονικό του μακελειού

Γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα) δύο άνδρες οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών εισέβαλαν στα γραφεία του Charlie Hebdo, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Άρχισαν να πυροβολούν, αναζητώντας, όπως αναφέρει το iTele, συγκεκριμένους δημοσιογράφους και σκιτσογράφους του περιοδικού.

"Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις της τάξης" ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Σε ένα βίντεο που τράβηξε ένας μάρτυρας από τη στέγη ενός κτιρίου, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της δημόσιας τηλεόρασης France Televisions, ακούγεται ένας άνδρας να φωνάζει "Αλλάχ Άκμπαρ" (Ο Θεός είναι μεγάλος).

Φεύγοντας από τον τόπο της επίθεσης οι ένοπλοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν αστυνομικό.

Στη συνέχεια έβαλαν στο στόχαστρο έναν οδηγό και παρέσυραν έναν πεζό, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν με κατεύθυνση την Porte Pantin, στα βορειοανατολικά του Παρισιού.

"Άκουσα πυρά, είδα τους μασκοφόρους να φεύγουν με αυτοκίνητο. Ήταν τουλάχιστον πέντε" είπε ο Μισέλ Γκολντεμπέργκ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με το Charlie Hebdo, στην οδό Νικολά Απέρ.

Ένας άλλος μάρτυρας, ο Μπρινό Λεβεγιέ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε "περίπου τριάντα πυροβολισμούς επί δέκα λεπτά".

Στο τελευταίο τεύχος το περιοδικό σατίριζε στο πρωτοσέλιδό του τις "προβλέψεις του μάγου Ουελμπέκ: το 2015 θα χάσω τα δόντια μου... Το 2022 θα τηρήσω το Ραμαζάνι".

Το αμφιλεγόμενο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει την άνοδο στην εξουσία ενός μουσουλμανικού κόμματος το 2022. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι σαφές εάν η επίθεση αυτή έχει κάποια σχέση με το σατιρικό δημοσίευμα.

Το Charlie Hebdo είχε δεχτεί επίθεση με βόμβες μολότοφ τον Νοέμβριο του 2011, όταν δημοσίευσε στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ. Το τελευταίο tweet του περιοδικού, σήμερα το μεσημέρι, ειρωνευόταν τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας.

Εργαζόμενοι του περιοδικού κατέφυγαν στην ταράτσα του κτιρίου.


Σχετικές ειδήσεις