ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Αιματηρό το τέλος της διπλής ομηρίας

Charlie Hebdo: Αιματηρό το τέλος της διπλής ομηρίας

Με μία ταυτόχρονη διπλή επιχείρηση, η γαλλική αστυνομία έδωσε αιματηρό τέλος σε δύο ομηρίες από τζιχαντιστές σε διαφορετικά σημεία της χώρας – Νεκροί από πυρά έπεσαν τουλάχιστον τέσσερις όμηροι στο εβραϊκό παντοπωλείο, στην περιοχή Porte de Vincennes του Παρισιού, όπως και ο δράστης – Την ίδια ώρα, λίγα χιλιόμετρα μακριά, την τελευταία τους πνοή άφησαν και οι αδελφοί Κουασί, οι οποίοι αφού αιματοκύλισαν το περιοδικό «Charlie Hebdo», ταμπουρώθηκαν σε εκτυπωτική εταιρεία κρατώντας έναν όμηρο -Το χρονικό των υποθέσεων που συγκλόνισαν τον κόσμο.

Νεκρός από πυρά των γαλλικών αρχών στην επιχείρηση του εβραϊκού παντοπωλείου, έπεσε ο δράστης Amedy Coulibaly, γνωστός με τον έναν από τους αδερφούς Κουασί. Πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κτίριο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η ομηρία και φώναξαν "Όλοι κάτω, τον έχουμε". Στην επιχείρηση, σύμφωνα με το Reuters, έχασαν τη ζωή τους και πέντε από τους ομήρους, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται άλλοι τέσσερις.

Σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, πάντως, τρεις από τους ομήρους είχαν ήδη σκοτωθεί από τον τζιχαντιστή, ο οποίος φέρεται να το επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το BFMTV πριν την εισβολή.

ekrixi

Ο δράστης κρατούσε από το μεσημέρι ομήρους, σε εβραϊκό παντοπωλείο, στην περιοχή Porte de Vincennes και απειλούσε να τους σκοτώσει, στην περίπτωση που η αστυνομία εξουδετέρωνε τους αδερφούς Κουασί.

Η συνεργός του που έχει αναγνωριστεί ως Hayat Bouneddiene, γεννημένη το 1988, τραυματίστηκε αλλά κατάφερε να διαφύγει.

Νωρίτερα, σε παράλληλη επιχείρηση, μετά από καταιγισμό πυρών και εκρήξεων, οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις αφού εισέβαλαν στο τυπογραφείο όπου είχαν βρει καταφύγιο οι Σαϊντ και Σερί Κουασί,στην περιοχή Dammartin-en-Goel, απελευθέρωσαν τον όμηρο σκοτώνοντας τους δράστες του μακελειού στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

epixeirisi kouasi

Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΩΝ

Επί περίπου έξι ώρες ένας άνδρας κρατούσε δεκάδες ομήρους, σε εβραϊκό παντοπωλείο, στην περιοχή Porte de Vincennes του Παρισιού.

Απειλούσε πως θα τους σκοτώσει, στην περίπτωση που η αστυνομία εξουδετέρωνε τους αδερφούς Κουασί, τους δράστες του μακελειού στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo.

Λίγο πριν της επτά, ώρα Ελλάδος, έξι δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στο σούπερ μάρκετ, ενώ οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει το κτίριο. Κομάντος εισέβαλαν και εξουδετέρωσαν τον 32χρονο δράστη. Φώναξαν «όλοι κάτω, τον έχουμε» και, λίγα λεπτά μετά, αρκετοί από τους ομήρους άρχισαν να βγαίνουν τρέχοντας ένας ένας από το κατάστημα.

omiri

Αρχικά, τα ξένα μέσα έκαναν λόγο για άκρως επιτυχημένη επιχείρηση των γαλλικών αρχών. Στη συνέχεια, ωστόσο, διαπιστώθηκε πως τουλάχιστον τέσσερις όμηροι είχαν πέσει νεκροί, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Άλλοι τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δράστης της πολύωρης ομηρίας, ο 32χρονος Amedy Coulibaly, ο οποίος συνδεόταν φιλικά με τους αδερφούς Κουασί.

Σύμφωνα με το France 24, το γαλλικό κανάλι BFMTV είχε επικοινωνήσει με τον Coulibaly κατά τη διάρκεια της ομηρίας. Ο δράστης τούς επιβεβαιώσε πως γνωριζόταν με τους Κουασί και πως είχαν συνεννοηθεί και από κοινού οργανώσει συνεννοηθεί τα όσα συνέβαιναν.

Συγκεχυμένες, δε, παραμένουν οι πληροφορίες για το δεύτερο άτομο – συνεργό του Coulibaly. Κάποιες πηγές μιλούν για γυναίκα, την 26χρονη Hayat Boumeddiene, η οποία τραυματίστηκε, ωστόσο, κατόρθωσε και διέφυγε.

zeugario

Κάποιες άλλες κάνουν λόγο για άνδρα συνεργό, ο οποίος καταζητείται, ενώ ορισμένα Μέσα μιλούν για έναν ένοπλο που βρέθηκε μεταξύ των νεκρών και πιστεύεται πως ήταν συνεργός του Coulibaly.

Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε πως μεταξύ όσων κρατούνταν όμηροι, βρισκόταν και ένα έξι μηνών μωρό με τη μαμά του. Επίσης, τουλάχιστον άλλο ένα παιδί βγήκε σώο, στην αγκαλιά ενός τρομαγμένου άνδρα.

pedaki

Πηγή φωτό AP

Η ομηρία ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι, με τον ένοπλο να μπαίνει στο σούπερ μάρκετ και να ανοίγει αμέσως πυρ. Ενώ πυροβολούσε, φώναζε «ξέρετε ποιος είμαι», κάνοντας τις αρχές να συμπεράνουν πως επρόκειτο για το δολοφόνο της γυναίκας αστυνομικού, χθες, στο Μονρουζ του Παρισιού.

Σχεδόν παράλληλα, γιγάντια αστυνομική επιχείρηση στήθηκε από τη γαλλική αστυνομία προκειμένου να συλληφθούν οι αδελφοί Κουασί. Απολύτως λογικό αν αναλογιστεί κανεις ότι αποτελούσε υπόθεση τιμής να βρεθούν οι μακελάρηδες του Charlie Hebdo και να πληρώσουν για τις 12 ζωές που χάθηκαν εξαιτίας της παραφροσύνης τους.

ekrixi copy

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μετέδωσαν τα γαλλικά ΜΜΕ, οι αδελφοί Κουασί, οι οποίοι καταδιώκονταν από την αστυνομία, ακινητοποίησαν μία οδηγό και υπό την απειλή όπλου, της απέσπασαν το αυτοκίνητο και προσπάθησαν να διαφύγουν.

Οι δύο Γαλλοαλγερινοί κατευθύνθηκαν προς τη μικρή πόλη Dammartin-en-Goêle (στην περιοχή Seine-et-Marne), σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Roissy, βορειοανατολικά του Παρισιού. Στη συνέχεια κατέφυγαν σε βιομηχανική ζώνη και εισέβαλαν σε μια μικρή επιχείρηση και συγκεκριμένα ένα τυπογραφείο, κρατώντας έναν όμηρο.

snipers

Οι Γάλλοι αστυνομικοί σχεδίασαν προσεκτικά την επιχείρησή τους, ζήτησαν από κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εκκενώσουν την περιοχή ώστε να είναι ασφαλείς και αποφάσισαν να εισβάλουν στο τυπογραφείο. Η επιχείρηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, καθώς τα δύο αδέλφια έπεσαν νεκρά από τα πυρά τους, ενώ ο όμηρος βγήκε σώος από το μαγαζί.

i>TELE - i>TELE

Σχετικές ειδήσεις