ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Σοβαρά επεισόδια σε αντικυβερνητική διαδήλωση-56 αστυνομικοί τραυματίες

Κόσοβο: Σοβαρά επεισόδια σε αντικυβερνητική διαδήλωση-56 αστυνομικοί τραυματίες

Μεγάλης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν την Τρίτη (27/01) στην Πρίστινα, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης που διοργανώθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις πολιτών.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Κοσόβου, Σπεντ Ματζούνι, δήλωσε ότι τραυματίστηκαν 56 αστυνομικοί και ότι μέχρι τώρα προσήχθησαν πάνω από 100 άτομα.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπάθησαν να απωθήσουν διαδηλωτές, που επιχείρησαν να απομακρύνουν σιδερένιο φράχτη, ο οποίος είχε τοποθετηθεί για λόγους ασφάλειας γύρω από το κτίριο της κυβέρνησης.

«Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και ένας φέρει τραύματα στο χέρι. Οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν στο σώμα», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Κοσόβου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον γενικό εισαγγελέα, Σούλα Χότζα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν συγκεκριμένες ομάδες δεν ακολούθησαν την ειρηνική διαδήλωση, αλλά άρχισαν να διαταράσσουν την τάξη και την δημόσια ασφάλεια.

Η αστυνομία, είπε, αντέδρασε, όπως κάνει συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις και βάσει σχεδίου.

Συμμετέχοντες στη διαδήλωση πέταξαν στους αστυνομικούς πέτρες και βόμβες μολότοφ και εκείνοι με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπάθησαν να τους απομακρύνουν.

Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν αντιπολιτευόμενα κόμματα και οργανώσεις πολιτών, που ζητούν από τον πρωθυπουργό, Ίσα Μουστάφα να απομακρύνει τον Σέρβο υπουργό, αρμόδιο για την Επιστροφή των Προσφύγων και τις Κοινότητες, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς και την υιοθέτηση νόμου για την κρατικοποίηση των ορυχείων "Τρέπτσα".

Ο εκπρόσωπος τύπου του νοσοκομείου της πόλης δήλωσε, στον τηλεοπτικό σταθμό TV Koha Vision, ότι με ασθενοφόρα μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι αστυνομικοί και διαδηλωτές και ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Πρίστινας, μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο δήμαρχος Πρίστινας, αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Αυτοδιάθεση", Σπεντ Αχμέτι, ο οποίος αμέσως αφέθηκε ελεύθερος.

Το Κίνημα "Αυτοδιάθεση", ανακοίνωσε ότι έχει αποδείξεις ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ προς τους διαδηλωτές, με πλαστικές σφαίρες και ότι τραυματίστηκε το στέλεχός του, Βαλόν Χότι.

Ο βουλευτής της "Αυτοδιάθεσης", Μίτχατ Ούκα, δήλωσε ότι τραυματίστηκαν βουλευτές και μέλη του κινήματος και χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Κοσόβου "δικτατορικό καθεστώς αστυνομοκρατίας".

Η κυβέρνηση του Κοσόβου, σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, όπως και το δικαίωμα να διαδηλώνουν, αλλά δεν ανέχεται να τίθενται σε κίνδυνο οι θεσμοί, η δημόσια και ιδιωτική περιουσία και το κράτος.

Η κυβέρνηση καταδίκασε τις απειλές των διοργανωτών της διαμαρτυρίας και τη χειραγώγηση μαθητών που συμμετείχαν στη διαδήλωση και ζήτησε να επικρατήσει μετριοπάθεια και ανοχή.
Ταυτόχρονα, καταδίκασε τη βία εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι, όπως τόνισε, επέδειξαν επαγγελματισμό.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου εξέφρασε ετοιμότητα να συνεργαστεί όλους τους πολιτικούς φορείς, με την κοινωνία των πολιτών και διάφορες ομάδες, ώστε τα αιτήματα των πολιτών να διευθετηθούν μέσω της νομικής οδού σε αρμονία με το Σύνταγμα.

Απόπειρα ανάληψης της εξουσίας διά της βίας καταγγέλει ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα και Χασίμ Θάτσι, εκτίμησαν ότι οι διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια στην Πρίστινα συνιστούν επίθεση στους θεσμούς του Κοσόβου και απόπειρα ανάληψης της εξουσίας δια της βίας.

Ο κ. Μουστάφα, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου με αφορμή τις ταραχές που ξέσπασαν σήμερα στην Πρίστινα στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης, τόνισε ότι η άνοδος στην εξουσία επιτυγχάνεται με ψήφους και όχι με βία στους δρόμους.

«Όποιος, από τους πιθανούς επενδυτές βλέπει την Πρίστινα έτσι, θα τρέξει μακριά από το Κόσοβο», είπε ο κ. Μουστάφα, ο οποίος ευχαρίστησε την αστυνομία για τον επαγγελματισμό που επέδειξε και ζήτησε ανοχή και ανεκτικότητα μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων.

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, εκτίμησε ότι το σημερινό χάος και η βία στους δρόμους της Πρίστινας είναι εντελώς απαράδεκτα και απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και αποκατάσταση της τάξης στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης.

Η κ. Γιαχγιάγκα κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, να ξεκινήσουν διάλογο και να βρουν κοινή γλώσσα για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ώστε να σταματήσει η βία στους δρόμους.

«Ζητώ επίσης, από τους πολιτικούς ηγέτες, να αποστασιοποιηθούν από τη βία που ζημιώνει το Κόσοβο», υπογράμμισε και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη βία σε βάρος αστυνομικών και την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

«Η διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από ευθύνη και η σημερινή βία στην Πρίστινα διαταράσσει την τάξη, τον νόμο και την ασφάλεια των πολιτών», υπογράμμισε.

Διεθνή ΜΜΕ προβάλλουν εικόνες από τις συγκρούσεις, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Πρίστινα, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες ταραχές από το 2008, όταν το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία.

Σχετικές ειδήσεις