ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Μαζική φυγή Ασσυρίων μετά την απαγωγή 90 ανθρώπων από το ΙΚ

Συρία: Μαζική φυγή Ασσυρίων μετά την απαγωγή 90  ανθρώπων από το ΙΚ

Τουλάχιστον 90 Ασσύριοι χριστιανοί – αριθμό που το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο ανεβάζει κατά εξήντα άτομα – απήχθησαν από χωριά της επαρχίας Χασάκα από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Μεταξύ των απαχθέντων, που πιστεύεται πως θα χρησιμοποιηθούν από τους ακραίους Σουνίτες ως ανθρώπινες ασπίδες, είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Με την αγωνία για την τύχη των δεκάδων χριστιανών απαχθέντων να εντείνεται, οι Κούρδοι της Συρίας εξαπέλυσαν μια μεγάλη επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, αποκόπτοντας μία από τις οδούς ανεφοδιασμού τους από το Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Ουσάμα Έντουαρντ, τον διευθυντή του Ασσυριακού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Σουηδία, περίπου 1.000 οικογένειες, δηλαδή "περίπου 5.000 άνθρωποι" έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από την Δευτέρα και έχουν καταφύγει στην πόλη Χασάκα και το Καμισλί.

Ο Έντουαρντ, που κατάγεται από την περιοχή Αλ Χαμπούρ όπου υπάρχουν 35 κοινότητες Ασσύριων χριστιανών, είπε ότι "οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στα σπίτια γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ όλος ο κόσμος κοιμόταν". Κατόπιν κατέλαβαν περίπου δέκα χωριά, μεταξύ των οποίων και το Ταλ Σαμιράμ. Δύο νεαροί που γλίτωσαν καθώς πρόλαβαν να κρυφτούν σε μια νησίδα του ποταμού Χαμπούρ ήταν αυτοί που ενημέρωσαν τις αρχές.

Σύμφωνα πάντα με τον Έντουαρντ, οι όμηροι έχουν μεταφερθεί στο Σανταντέ, ένα προπύργιο του ΙΚ στην επαρχία Χασάκα. "Έπιασαν ομήρους για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες", συνέχισε, εξηγώντας ότι οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν "μοιραστεί" σε πολλά σπίτια του Σανταντέ. Ενδεχομένως οι τζιχαντιστές να προσπαθήσουν να ανταλλάξουν τους ομήρους με μέλη τους που έχουν αιχμαλωτιστεί από τους Κούρδους.

Τα χωριά είχαν απειληθεί στο παρελθόν από τους τζιχαντιστές οι οποίοι είχαν δώσει εντολή στους κατοίκους να κατεβάσουν τους σταυρούς από τις εκκλησίες.

Η Γαλλία καταδίκασε την απαγωγή και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων καταγγέλλοντας μια "νέα εγκληματική ενέργεια αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η νέα επίθεση που εξαπέλυσαν οι Κούρδοι το Σαββατοκύριακο είχε ως στόχο να απωθήσει τους τζιχαντιστές από περιοχές που απέχουν περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα, όπως από το Τελ Χαμίς, μια πόλης που θεωρείται προπύργιό τους.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 132 μέλη του ΙΚ έχουν σκοτωθεί στις μάχες από τις 21 Φεβρουαρίου. Ο Μαχμούντ είπε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους και επτά μέλη των YPG, μεταξύ των οποίων και ένας ξένος, του οποίου δεν διευκρίνισε την υπηκοότητα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις