ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην Αίγυπτο

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην Αίγυπτο

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά την έκρηξη βόμβας μπροστά σε πιτσαρία του Καΐρου, ενώ τρεις ακόμη βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατά καταστημάτων δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου.

Το θύμα κατέληξε στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε έχοντας ακρωτηριασθεί και στα δύο πόδια. Δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά την βομβιστική αυτή επίθεση που σημειώθηκε στη συνοικία Ιμπάμπα του Καΐρου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι άλλες τρεις επιθέσεις σημειώθηκαν στη μεσοαστική συνοικία Μοχαντέσεν, κοντά στην Ιμπάμπα και, προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Ενώ οι περισσότερες από τις χειρότερες επιθέσεις στην Αίγυπτο έχουν πλήξει τη χερσόνησο του Σινά, μια απομακρυσμένη αλλά στρατηγικής σημασίας περιοχή στα σύνορα με τη Γάζα, το Ισραήλ και τη Διώρυγα του Σουέζ, μικρότερες επιθέσεις έχουν γίνει πλέον συνήθεις στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις, την ευθύνη για πολλές από αυτές έχει αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ατζναντ Μισρ.

Εικόνες που μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση έδειξαν την πρόσοψη μιας μικρής πιτσαρίας να έχει υποστεί ζημιές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Τον περασμένο μήνα, τζιχαντιστές της Ανσαρ Μπέιτ αλ-Μάκντες, του αιγυπτιακού σκέλους της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είχαν αναλάβει την ευθύνη για τις συντονισμένες επιθέσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στο Σινά.
Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές γιατί οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και η πιτσαρία δέχθηκαν επίθεση, ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, μπορεί να έχουν σχέση με τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί τον Μάρτιο.

Οι τζιχαντιστές δηλώνουν ότι δρουν σε αντίποινα για την αιματηρή καταστολή από την κυβέρνηση των υποστηρικτών του πρώην ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Σχετικές ειδήσεις