ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Λάβρος ο Ομπάμα κατά του Νετανιάχου με φόντο το Ιράν

ΗΠΑ: Λάβρος ο Ομπάμα κατά του Νετανιάχου με φόντο το Ιράν

Έντονη και δηκτική ήταν η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στην ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος – ενώπιον των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου – στηλίτευσε την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν.

Στην ομιλία του σε Βουλή και Γερουσία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως μία συμφωνία υπό διαπραγμάτευση αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «μπορεί να ανοίξει το δρόμο προς την πυρηνική βόμβα παρά να τον αποκλείσει».

Ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Νετανιάχου, κατηγορώντας τον πως δεν είπε κάτι καινούργιο και, πάνω απ'όλα, δεν προσφέρει ρεαλιστική εναλλακτική.

Και άλλοι αξιωματούχοι του Δημοκρατικούς Κόμματος εμφανίστηκαν επικριτικοί απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Από την αρχή, η αμφιλεγόμενη επίσκεψη Νετανιάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής. Το ήδη τεταμένο κλίμα τορπίλισε περαιτέρω η πρόσκληση στο Κογκρέσο από τον (Ρεπουμπλικανό) πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, χωρίς πρότερη συνεννόηση με τον Λευκό Οίκο και ακριβώς την επομένη της προειδοποίησης Ομπάμα κατά την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Εκτενώς προβάλλεται η χθεσινή ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού από τα αμερικανικά μέσα, τα οποία υπογραμμίζουν τις διαφωνίες του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Όπως επισημαίνει η Νιου Γιορκ Τάιμς, «προκαλώντας τον πρόεδρο Ομπάμα», ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, σε έντονο τόνο υπογράμμισε ότι «τα πλοκάμια του τρόμου του Ιράν έχουν τυλίξει το Ισραήλ και ότι η αποτυχία αποτροπής της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα μπορούσε κάλλιστα να απειλήσει την επιβίωση του Ισραήλ. Η συμφωνία που επιδιώκει ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά αντίθετα εγγυάται ότι αυτό θα συμβεί"».

Σε δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρνα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «το στοίχημα του κ. Νετανιάχου ήταν να παρακάμψει τον Λευκό Οίκο και να επιστρατεύσει το Κογκρέσο για να βυθίσει τη διπλωματική προσπάθεια του προέδρου Ομπάμα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή τουλάχιστον να σκληρύνει σημαντικά και να διευρύνει τους όρους οποιασδήποτε συμφωνίας. Σύμφωνα με δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου, ο κ. Νετανιάχου, αντιτασσόμενος στην εξωτερική πολιτική του προέδρου Ομπάμα, «με την ομιλία του αυτή πήρε πολύ μεγάλο ρίσκο, τόσο για την επανεκλογή του στις προσεχείς εκλογές, όσο και για την ίδια την χώρα του».

Πηγή: BBC - ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις