ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή Airbus: Ο συγκυβερνήτης δεν είχε περάσει από ψυχολογικά τεστ

Συντριβή Airbus: Ο συγκυβερνήτης δεν είχε περάσει από ψυχολογικά τεστ

Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την αεροπορική τραγωδία στις γαλλικές Άλπεις προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης (26/03) ο CEO (Chief Executive Officer) της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, ο οποίος δήλωσε ότι οι πιλότοι της αεροπορικής δεν περνάνε από ψυχολογικά τεστ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ σε εκπροσώπους του Τύπου, η θεωρία του εισαγγελέα της Μασσαλίας, Μπρις Ρομπέν περί εσκεμμένης πρόσκλησης του δυστυχήματος από τον συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης, επιβεβαιώνεται και από τη Lufthansa.

Ο συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτς, ένας 28χρονος Γερμανός πιλότος, είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για την πολύνεκρη τραγωδία και ήταν εκείνος που έκλεισε εκτός πιλοτηρίου τον κυβερνήτη και πάτησε το κουμπί καθόδου, οδηγώντας 149 ανθρώπους στο θάνατο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του διευθύνοντα συμβούλου, κ. Σπορ, ο Αντρέας Λούμπιτς, συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους είχε προσληφθεί στην εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2013 και είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευση του στη Germanwings.

Αίσθηση προκαλεί και η δήλωση του κ. Σπορ, όπως αναφέρει το CNN, ότι ο Λούμπιτς δεν είχε περάσει από ψυχολογικά τεστ, μόνο από ιατρικά, όπως συμβαίνει όμως με όλους τους πιλότους της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της Lufthansa, που ήταν και ο ίδιος πιλότος στο παρελθόν, επέμεινε πάντως ότι ο Λούμπιτς ήταν "100% ικανός να πιλοτάρει" αεροπλάνο. Είχε ξεκινήσει την εκπαίδευσή του το 2008, αλλά πριν από έξι χρόνια την διέκοψε "για αρκετούς μήνες", χωρίς να εξηγήσει ποτέ τους λόγους.

«Είχε περάσει κατάθλιψη ο πιλότος»

lubitz2 629 355

Φως στα αίτια που οδήγησαν τον 28χρονο να εγκαταλείψει για μεγάλο χρονικό διάστημα την εκπαίδευσή του ως πιλότος, φαίνεται ότι ρίχνει δήλωση φίλης του 28χρονου στη γερμανική Frankfurter Allgmeine Zeitung.

Συγκεκριμένα, η κοπέλα δήλωσε ότι ο πιλότος έπασχε από κατάθλιψη στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να διακόψει για πριν έξι χρόνια την εκπαίδευση του.

Επίσης, το γερμανικό περιοδικό Stern επικαλούμενο δικές του πηγές αναφέρει ότι «στη Lufthansa κυκλοφορούσαν εσωτερικά φήμες ότι ο Αντρέας Λούμπιτς αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα», χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

proxy

«Ο συγκυβερνήτης ήταν αυτός που έριξε το αεροπλάνο»

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Μασσαλίας, Μπρις Ρομπέν, ο Γερμανός συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτς, βρισκόταν μόνος του στο πιλοτήριο τη στιγμή της συντριβής του Airbus A320 της Germanwings και οδήγησε εσκεμμένα το αεροπλάνο στο έδαφος, καθώς είχε τις αισθήσεις του.

Ο Μπρις Ρομπέν, εισαγγελέας της Μασσαλίας και υπεύθυνος των ερευνών, δήλωσε ότι αρχικά οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πιλότων ήταν «φυσιολογικές», κατά τα πρώτα 20 λεπτά, στη συνέχεια και ενώ ο κυβερνήτης Patrick S. έκανε το briefing για την προσγείωση στο Ντίσελντορφ, οι απαντήσεις του Γερμανού συγκυβερνήτη ήταν «λακωνικές».

Ο κυβερνήτης στη συνέχεια βγήκε από το πιλοτήριο, καθώς στο μαύρο κουτί ακούγεται κίνηση και το κλείσιμο της πόρτας του cockpit.

Τότε ο νεαρός συγκυβερνήτης πραγματοποίησε την κάθοδο του αεροπλάνου, πατώντας το συγκεκριμένο κουμπί χειρισμού. Ο εισαγγελέας σημείωσε επίσης ότι ο Lubitz δεν πραγματοποίησε καμία επικοινωνία από τη στιγμή που έμεινε μόνος στο πιλοτήριο, ωστόσο στο μαύρο κουτί ακούγεται η αναπνοή του, πράγμα που σημαίνει ότι είχε τις αισθήσεις του.

kokmpit

Επιστρέφοντας ο κυβερνήτης ζήτησε πρόσβαση στο εσωτερικό του πιλοτηρίου, κάνοντας χρήση της ειδικής διαδικασίας. Δεν έλαβε καμία απάντηση από το πιλοτήριο.

Στη συνέχεια, από το μαύρο κουτί, ακούγεται ο πύργος ελέγχου που ζητά επικοινωνία, χωρίς να υπάρχει απόκριση. Ο Γάλλος εισαγγελέας επανέλαβε πολλές φορές ότι στη διάρκεια των δέκα λεπτών που διήρκεσε η κάθοδος του αεροσκάφους, ο Lubitz δεν είπε «ούτε μία λέξη».

Λίγο πριν την συντριβή του αεροπλάνου της Germanwings, ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός και τα χτυπήματα του κυβερνήτη στην πόρτα γίνονται όλο και πιο δυνατά.

Σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα, πριν την οριστική πρόσκρουση ακούγεται ο ήχος μιας πρώτης πρόσκρουσης.
«Δεν υπήρξε κανένα σήμα κινδύνου που να εκπέμφθηκε από το αεροπλάνο και καμία έκκληση για βοήθεια» υπογράμμισε ο Γάλλος εισαγγελέας.

Οι επιβάτες φέρονται, σύμφωνα με τα στοιχεία, να είχαν πλήρη συνείδηση της πτώσης, καθώς υπάρχουν καταγεγραμμένες κραυγές τους λίγο πριν τη συντριβή του Airbus.

Το προφίλ του συγκυβερνήτη που οδήγησε στο θάνατό 149 ψυχές

syghvernitis 0

Ο Αντρέας Λούμπιτς, ξεκίνησε να εργάζεται τον Σεπτέμβριο του 2013 για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας, Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa, χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό που είχε δουλέψει στο παρελθόν.

Απόφοιτος σχολής πιλότων, ο Λούμπιτς έμενε με τους γονείς του στο Montabaur της Ρηνανίας, αλλά διατηρούσε κι ένα διαμέρισμα στο Ντίσελντορφ.

Από μικρός είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Αirbus τύπου A320, ενώ πριν πραγματοποιήσει το τελευταίο του ταξίδι είχε 630 ώρες πτήσης.

Ο Peter Rucker, μέλος της αερολέσχης στην οποία ήταν μέλος και ο συγκυβερνήτης , μίλησε στο RTL για τον 28χρονο.

Ο 28χρονος, που εκπαιδεύτηκε στο κέντρο της Lufthansa προτού εργαστεί στην Germanwings περιγράφεται ως ένας «νεαρός αρκετά ήρεμος και ακριβής... Ήταν φυσιολογικός και ήταν πολύ ικανοποιημένος που είχε αυτή τη δουλειά».

«Μου φαινόταν πολύ χαρούμενος», είπε ο Rucker σημειώνοντας «ότι έκανε αυτό που ήθελε, να πετάει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ήταν ικανός για κάτι τέτοιο».

Η αστυνομία ψάχνει το σπίτι του 28χρονου

aas

Οι Αρχές της Γερμανίας κάνουν φύλλο και φτερό αυτή την ώρα το σπίτι του συγκυβερνήτη, προκειμένου να ρίξουν φως στην αιτία που οδήγησε τον 28χρονο να ρίξει το αεροσκάφος. Παράλληλα έξω από το σπίτι του έχουν συγκεντρωθεί τα ΜΜΕ για τις τελευταίες εξελίξεις.

Μέρκελ: "Η Γερμανία θα στηρίξει τις έρευνες για τα αίτια της συντριβής"

Συγκλονισμένη από τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο συγκυβερνήτης του Airbus της Germanwings έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος στις Άλπεις, εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει τις έρευνες.

«Είναι δύσκολο να μετρήσουμε τον πόνο που έφερε αυτή η καταστροφή σε τόσο πολλές οικογένειες», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι τα νέα δεδομένα έδωσαν μία νέα ακατανόητη διάσταση στην τραγωδία. «Είναι μία τρομερή επιβάρυνση για τους συγγενείς των θυμάτων», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σχετικές ειδήσεις