ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Συγκρούσεις μεταξύ Χούτι και σουνιτών – 38 νεκροί

Υεμένη: Συγκρούσεις μεταξύ Χούτι και σουνιτών – 38 νεκροί

Σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ σουνιτικών φυλών και σιιτών ανταρτών, κοντά σε περιοχή όπου βρίσκονται κοιτάσματα πετρελαίου – Τουλάχιστον 38 οι νεκροί.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι μαχητές των φυλών εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον μιας θέσης των ανταρτών στη Νούκουμπ, κοντά στην περιοχή Ουσάιλαν, όπου υπάρχουν πετρελαιοπηγές, στην επαρχία Σάμπουα, ανέφεραν οι πηγές.

«Οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους έχασαν 30 άνδρες στις μάχες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ μέλη των φυλών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης.

Αυτόν τον πρώτο απολογισμό επιβεβαίωσαν πολλές πηγές προσκείμενες στις φυλές, σύμφωνα με τις οποίες η θέση εναντίον της οποίας έγινε η επίθεση ελεγχόταν από τους σιίτες αντάρτες που θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν και στρατιωτικούς πιστούς στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Μια αραβική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας άρχισε την περασμένη Πέμπτη μια στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, διεξάγοντας αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Χούτι και των συμμάχων τους, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και προέλαυναν προς το προπύργιο του νυν προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Ο Χάντι βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία και ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Ριάντ Γιασίν, δήλωσε χθες από το Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου συμμέχει στις εργασίες της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου, ότι ο πρόεδρος της Υεμένης δεν θα επιστρέψει στη χώρα "για την ώρα", τουλάχιστον έως ότου "η κατάσταση σταθεροποιηθεί".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις